Pronađi članak:

17. 3. 2011.

Apple od Samsunga kupuje komponente u vrednosti od 7.8 milijardi dolara





O kompaniji Apple se uvek dosta priča po forumima, a o vestima koje se svakodnevno pojavljuju, a tiču se proverenih i "proverenih" informacija o nekom novom proizvodu - da i ne pričamo.


Jedna od najzanimljivijih, bar u poslednjih nekoliko meseci, vezana je za spekulaciju o tome da se Apple uključuje na tržište HD televizora. Prema onome što objavljuju Apple Insider, a onda i Engadget, Apple je napravio tajno ulaganje u težinu od 4 milijarde američkih dolara - u ekrane. Da li će ove ekrane Apple ugrađivati u svoje linije HDTV uređaja koji će konkurisati Sony-ju, Samsungu, Panasonicu i LG-u na SmartTV tržištu ostaje da se vidi. Nesumnjivo je da je Apple kupio i dovoljan broj ekrana za sledeće modele iPhone-a, iPad tableta i iMac računara. Zbog čega bi se Apple (tek sad) uključivao na tržište HD televizora? Analitičari predviđaju da će tokom 2012. godine, u svetu biti prodato 220 miliona HDTV uređaja, od čega će 48% ili 106 miliona, biti povezano na Internet. Za Apple, to znači da bi, uz očekivano dobar prijem kod kupaca, već te godine mogao da proda oko 1.4 miliona "televizora". A pošto je reč o SmartTV platformi, ona će nesumnjivo imati i pristup AppStore-u, iTunes Store-u i biti dodatna karika u ekosistemu iUređaja, kako se kod nas popularno nazivaju Apple prenosni gedžeti i računari.

Ako se pitate da li će Apple HDTV biti skuplji od sličnih iz Samsunga ili LG-a, verujemo da je odgovor na to pitanje potvrdan. Ipak, to ne znači da će potrošači pre kupovati druge brendove, jer će Apple sasvim sigurno da pruži gomilu dodatnih rešenja i servisa na način na koji ih još niko nije ponudio. Jedan dan nakon što je Apple Insider objavio ovu vest, Engadget je preneo da članak objavljen u "Korea Economic Daily" navodi da će Apple ove godine napraviti investiciju od čak 7.8 milijardi američkih dolara sa kompanijom Samsung, a sve u zamenu za robu u vidu displeja svih vrsta, procesora (SoC) i NAND čipova. U članku takođe stoji da će ove komponente biti iskorištene samo za iPhone i iPad uređaje. Da li će novi Retina Display umesto iz kompanije LG.Display, stizati iz Samsunga i biti SPLS tipa? Ostaje da sačekamo i vidimo, ali nam još uvek deluje zanimljivo i ideja oko toga da se Apple uključi na tržište televizora.

(benchmark.rs)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: