Pronađi članak:

17. 3. 2011.

Organizacije za zaštitu od monopola budno motre na Apple





Američko Ministarstvo pravde (Justice Department) i Federalna trgovinska komisija (Federal Trade Commission) za sada tek preliminarno razmatraju da li da pokrenu istragu u vezi sa novim sistemom forsirane pretplate kroz aplikacije koji je Apple objavio pre par dana, ali je očigledno da je Apple privukao pažnju organizacija za zaštitu od monopola tim svojim potezom. Evropska komisija je takođe svesna novog servisa pretplate i budno motri na situaciju.

Glavni uzrok eventualnog pokretanja istrage je činjenica da je Apple praktično primorao sve servise koji se bave pružanjem usluga sa pretplatom preko App Store-a da uklone linkove na eksterne sajtove za realizaciju pretplate i time forsiraju prodaju kroz sam App Store, gde Apple uzima 30% provizije od svake transakcije. Kompanije za distribuciju muzike su izjavile da će tih 30% provizije drastično uticati na njihove margine za profit i da je tolika provizija potpuno nerealna.

Da bi pokrenule slučaj protiv Apple, antitrust tela će morati da dokažu da Apple poseduje veliki uticaj na tržištu i da ga zloupotrebljava. Postavlja se doduše pitanje kako će se to tržište definisati. Apple iPhone drži samo 16% ukupnog tržišta pametnih telefona, a iako je trenutno trećina ukupnog prometa tablet sadržaja vezana za Apple, to se vrlo brzo može promeniti sa dolaskom velikobrojne konkurencije.

Google je dan posle Apple-a pokrenuo svoj sistem pretplata koji daje mnogo više slobode izdavačima i postavlja se pitanje šta će se dogoditi sa Apple-om ako ga veliki broj kompanija za distribuciju multimedije napusti zbog nepovoljnih uslova poslovanja.

(benchmark.rs)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: