Pronađi članak:

25. 4. 2011.

Američka vojska želi Android



Američka vojska planira da svoje vojnike opremi pametnim telefonima pomoću kojih bi komunicirali sa zapovednicima i dobijali informacije o kretanju sopstvenih snaga.

Američka vojska se već dugo vremena bavi razvojem sistema koji bi svakog pojedinog vojnika opslužio informacijama kao što su kretanje sopstvenih snaga i karte područja u kojem se nalazi. Uređaji te namene razvijeni pre nekoliko godina u sklopu programa Nett Warrior su velikih dimenzija, teže više od jednog kilograma i kao takvi su prilično nepraktični za upotrebu. Danas spomenute zadatke i još više od toga može obavljati pametni telefon – mali uređaj mase od 100 do 200 grama.

Pitanje koje se nužno postavlja pri izboru jednog takvog uređaja jeste koji operativni sistem će ga pokretati. Vrhovni zapovednik američke vojske general Piter Čiareli veliki je zagovornik upotrebe pametnih telefona u vojne svrhe, a ujedno i korisnik iPhonea pa je izbor operativnog sistema spao na Android ili iOS.




Američka vojska je ovih dana suočena sa smanjivanjem budžeta pa se besplatno rešenje poput Androida nameće samo od sebe, ali u njegov prilog ide i činjenica da nije vezan uz jednu platformu kao što je to slučaj s iOS-om i iPhoneom.

Sasvim je jasno da uređaji koje vojska izabere neće biti isti pametni telefoni kakve mi koristimo u svakodnevnom životu. Njihovi uređaji moraju biti izuzetno izdržljivi na udarce, vodu, prašinu i snažno elektromagnetsko zračenje, što znači da će se razvijati poseban uređaj. Implementacija operativnog sistema otvorene arhitekture, kao što je Android, u takav uređaj je bitno jednostavnija nego što bi to bio slučaj sa iOS-om.

Američka vojska već radi na razvoju aplikacija koje bi svakom vojniku ponudile detaljnu kartu područja u kojem se nalazi, aplikacija koje bi vojnicima pokazale poziciju prijateljskih snaga te aplikacija za hitnu komunikaciju sa zapovedništvom i podrškom kao što su medicinska evakuacija i snabdevanje municijom.

Problem koji još moraju rešiti jeste sigurnost podataka u samom uređaju, ona nužno mora biti puno veća nego što je to slučaj sa pametnim telefonima za civilno tržište.

(b92.net)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: