Pronađi članak:

22. 4. 2011.

Da li nas Apple zaista špijunira? Verovatno ne!



Puno se prašine diglo u zadnjih par dana oko novootkrivenog i nedokumentiranog featurea iOS-a 4 koji bilježi kretanja iPhone korisnika...

Članci o tome pršte na sve strane, a naravno, 99.9% ih je nepotrebno paranoidno i apsolutno neinformirano. Jer se senzacionalizam prodaje, a naslovi poput “Apple skandal – PAZITE SE! iPhone vas špijunira” privlače više pažnje nego, recimo, “Otkrivena sakrivena iOS 4 funkcija – iPhone čuva podatke geolokacijske podatke bez znanja korisnika”.

Premotajmo malo traku unatrag i promotrimo što je čitavoj halabuci istina, a što izmišljotina.




1. Da, iPhone doista prati kretanje svojeg korisnika (pod uvjetom da je na njemu iOS 4.x).
2. Ne, ti podaci se ne šalju Appleu, već se pohranjuju isključivo na samom iPhoneu.
3. Ne, ti podaci se izravno ne pohranjuju na računalu, već se na njega kopiraju u sklopu backupa svih korisničkih podataka s iPhonea
4. Da, do njih može doći treća strana (u interesu špijuniranja korisnika), ali
5. Ne, bez potpune kontrole nad računalom korisnika i/ili njegovim iPhoneom (a u tom će vam slučaju vrlo vjerojatno privatnost vaših geografskih kretanja biti zadnja stvar na pameti)
6. Ne, Apple time – vjerovali ili ne – ne krši ništa, jer ugovor o korištenju iOS-a dozvoljava anonimno prikupljanje geolokacijskih podataka.

Zašto iPhone uopće čuva te podatke? Po svemu sudeći – zbog oglašavanja. Jedna od glavnih specifičnosti Appleove iAd oglasne platforme jest prilagođavanje oglasa lokaciji korisnika te mjestima na kojima najčešće obitava. Umjesto da podatke prikuplja na svojim serverima, Apple se, izgleda, odlučio to činiti na samom uređaju te tako minimizirati mogućnost povrede prava korisnika na privatnost. Ono što se zna jest da se podaci (za sad) ne šalju nikuda i ne koriste za ništa. Pretpostavlja se kako će u nekom trenu biti iskorišteni za filtriranje oglasa.

Sad kad smo to razjasnili, haj’mo pogledati kako ti famozni “špijunski” podaci uopće izgledaju. Korištenjem aplikacije koju su napravili isti ljudi koji su nedokumentiranu iOS 4 funkciju i otkrili, lako je izplotati vlastitu kartu kretanja, odnosno, zapravo, učestalosti posjećivanja lokacija. Evo kako izgleda moja:



Baš i nije spektakularno zanimljivo, je li? Kao što se vidi iz priloženog, karta je prilično gruba – korak mreže je kojih par kilometara. Razlog tome, međutim, nije način na koji se podaci sakupljaju, već zrnatost koju su namjerno i umjetno uveli autori aplikacije, kako bi se spriječila mogućnost zloupotrebe. Međutim, niti sirovi podaci nisu značajno korisniji – za lociranje se koriste samo i isključivo GSM tornjevi, ne i GPS. Teško da se iz nje išta korisno može zaključiti, što vam ne bi bilo dostupno iz drugih izvora. Prije ćete pogoditi gdje živim i kamo zalazim iz, recimo, mojeg foursquare accounta nego iz njih.

Okej, sad kad smo to razriješili, kako se zaštititi od moguće zloporabe, koliko god šansa za nju bila mala? Pa, na isti način na koji ste svoje podatke štitili (nadamo se) i do sad.

1. Pazite na svoj telefon. Prodajete li ga, svakako ga prethodno izbrišite. Ako vam ga netko ukrade, vaši geolokacijski podaci bit će vam zadnja stvar na pameti.
2. Uključite u iTunesima opciju enkripcije backupa.
3. Zaštitite računalo passwordom. Ne dopuštajte drugim ljudima da koriste vaš account, poznali ih ili ne. Radije im napravite privremeni ili guest account. Vrijedi isto što i za 1.
4. Sa iPhonea posjetite adresu http://oo.apple.com/. Time ćete se opt-outati iz sustava lokaciji prilagođenog oglašavanja, bilo ono povezano s datotekom na iPhoneu ili ne.



Za kraj, link na originalni članak od kojeg je sve krenulo: petewarden.github.com

(gadgeterija.net)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: