Pronađi članak:

11. 4. 2011.

Gartner: iPad će dominirati barem do 2015.



Konkurencija na tržištu tableta se zaoštrila pojavom Androida 3.0 Honeycomb, ali će iPad nastaviti da dominira do 2015. godine, smatraju analitičari agencije Gartner. Preciznija predviđanja govore da će te 2015. godine Apple držati 47,1 odsto tržišta tableta, dok će Android biti drugi, sa 38,6 odsto tržišnog udela. Na treće mesto će se popeti RIM, sa platformom QNX (BlackBerry Tablet OS), a Kanađani će "držati" 10 odsto tržišta. Gartner ne daje previše šanse platformama webOS i MeeGo, kojima predviđa svega tri odnosno jedan odsto zastupljenosti.

Interesantno je da se nikakve posebne šanse ne daju ni Microsoftu, koji će tržište tableta napasti (nedavno najavljenim) punokrvnim Windowsom sa podrškom za ARM mobilne procesore. S druge strane, nedavno je renomirani IDC, zajedno sa još nekim agencijama, Microsoftu predvideo mnogo bolju budućnost na tržištu pametnih telefona.




Stručnjaci tvrde da će Apple i generalno nastaviti da dominira tržištem potrošačke elektronike. Što se iPada tiče, ukazuje se da konkurencija pravi iste greške kao i u slučaju iPhonea. Iz Gartnera kažu da proizvođači previše pažnje poklanjaju hardverskim karakteristikama, takmičeći se na taj način sa Appleom, a da zapostaljavaju softver, usluge i opšte korisničko iskustvo, tj. da ne rade dovoljno na stvaranju adekvatnog ekosistema.

(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: