Pronađi članak:

15. 4. 2011.

Kako funkcionise trajno otključavanje iPhona?



Vec smo vas upoznali sa sajtom CutYourSIM koji nudi trajan unlock za iPhone 4 za 169.99$. Mnogi se pitaju kako i da li taj servis radi. Ne zna se da li je sajt uspeo da pristupi Apple bazi podataka i tako omoguci hakerima da dodaju iPhonove u listu otkljucanih telefona.

Ovo sto cemo opisati nije nacin kako radi sajt CutYourSIM, vec kako radi zvanicno Apple otkljucavanje telefona.

Kako se iPhone otkljucava trajno?

Prvo se IMEI (identifikacioni br svakog telefona) dodaje u Apple-ovu bazu otkljucanih telefona. Npr. ako kupite telefon u Francuskoj koji je otkljucan od zvanicnog operatera, on salje IMEI br Apple-u koji dodaje telefon na listu otkljucanih telefona.

Posto je dodat, mora se sinhronizovati sa iTunesom. Kada se to uradi, iTunes vidi da je iPhone na listi otkljucanih telefona i uklanja blokadu.

Kako sajt poput CutYourSIM otkljucava iPhone?




Oni ne upadaju u Apple bazu. Oni otkljucavaju iPhone skoro potpuno legalno. To rade tako sto imaju saradnike pri velikim operaterima koji nude unlock za iPhone. Npr. momci sa sajta CutYourSIM znaju nekoga ko radi u nemackom T-Mobile provajderu koji nudi otkljucavanje iPhona kao uslugu (i verovatno mu placaju puno). Saradnik salje IMEI broj u Apple bazu u ime T-Mobile firme i telefoni se otkljucavaju.

Iako je uzet T-Mobile kao primer, bilo koji iPhone operater moze biti u dogovoru. Sustina je da niko nije hakovan vec su ljudi pronasli "ne-bas-pravedan" nacin da se otkljuca iPhone.

Ako Apple sazna za ovo, sigurno ce reagovati.

(iDB)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: