Pronađi članak:

28. 4. 2011.

Sve mobilne platforme prate kretanje korisnika?



Povodom pažnje koju je u javnosti dobio slučaj skupljanja podataka o lokacijama korisnika od strane iPhonea, povela se rasprava da li istu praksu imaju i druge mobilne platforme. Za sada je poznato da nešto slično čini i Android, a Microsoft je objavio saopštenje u kojem korisnicima Windows Phone 7 uređaja objašnjava kako taj sistem motri na njihove lokacije, kako se ti podaci koriste i kako se takva funkcija može isključiti. Uz to, iz Microsofta tvrde da se takvi podaci ne zapisuju direktno u memoriju telefona. Za sada, iz kompanije nisu saopštili koliko često se takvi podaci snimaju, niti koliko dugo se čuvaju.

Razlog zbog kojeg se tolika prašina podigla oko Applea i načina na koji iPhone 4 tretira podatke o lokacijama korisnika jeste činjenica da se takve informacije zapisuju u sam telefon, a zatim i na računar sa kojim se telefon sinhronizuje. Tako su osetljive informacije, barem u teoriji, dostupne radoznalim trećim licima, ali samo ako imaju direktan i nesmetan pristup telefonu ili računaru. Pritom, korisnici su zabrinuti jer Apple te podatke čuva više od godinu dana, čak i ako se isključe lokacijske usluge.




Što se tiče vlasnika Androida, oni treba da znaju da njihovi telefoni čuvaju podatke o poslednjih nekoliko desetina lokacija na kojima su bili. S druge strane, ako realno sagledamo situaciju, može se reći da nema prevelikog razloga za paniku, čak ni u slučaju Applea.

(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: