Pronađi članak:

27. 4. 2011.

Ukradeni podaci 77 miliona korisnika



Prošle srede PlayStation Network, servis koji korisnici PlayStation konzola koriste za onlajn igranje i kupovinu igara, prestao je sa radom. Tokom protekle nedelje pojavile su se informacije da se radi o upadu u njihov sistem i krađi podataka.

Međutim, Sony se nije oglasio sve do juče.

Informacije o oko 77 miliona korisnika dospele su u ruke za sada nepoznatih ljudi koji su u periodu između 17. i 19. aprila izvršili proboj u PSN i ukrali ove podatke.




Imena, datumi rođenja, email adrese, korisnička imena i lozinke svih registrovanih korisnika PlayStation Networka su kompromitovani, navodi se u jučerašnjem saopštenju. Iako veliki, to nije najveći problem.

U ovom napadu, koji mnogi karakterišu kao najveći u poslednjih nekoliko godina, verovatno su ukradeni i brojevi kreditnih kartica korisnika. Sony nije negirao ovu mogućnost, ali ni potvrdio, izjavivši da "ne mogu isključiti mogućnost da se to desilo".

Portparolka ove kompanije, Satoši Fukuoka, rekla je da nisu obavešteni da je do sada izvršena neka prevara vezana za kreditne kartice.

Ipak, iako nisu direktno naveli da su i ovi osetljivi podaci dospeli kod onih koji su probili u njihov sistem, iz kompanije Sony kažu da ukoliko neko kontaktira korisnike i pita ih za broj kreditne kartice ili druge lične podatke u ime kompanije, treba da znaju da se radi o prevari i da Sony nikada ne traži te podatke na ovaj način.

PlayStation Network, kao i servis Qriocity koji je takođe pogođen ovim napadom, neće biti onlajn najmanje još nedelju dana, rekli su iz ove kompanije, a kada se vrate, korisnici bi trebalo da promene svoje korisničko ime i lozinku.

"Naši timove rade sve vreme i nadamo se da ćemo vratiti servis u funkciju što pre", navodi se u zvaničnom saopštenju.

Inače, Sony je unajmio firmu koja će ispitati ovaj slučaj, i eventualno doći do počinilaca.

Iako je taj postupak očekivan, činjenica da Sony nije dovoljno obezbedio svoj sistem, kažu pojedini analitičari, je za osudu.

Sa druge strane, potez na koji se kompanija odlučila ostavivši korisnike nedelju dana bez informacije da su njihovi podaci ukradeni, nepovratno je ukaljala ugled ove kompanije, smatraju mnogi.

Sony je, očekivano, primio mnoge pritužbe svojih korisnika. U komentarima na zvanično saopštenje neki od njih napisali su da je ono stiglo prekasno.

"Čekali ste nedelju dana da nam kažete da su naši lični podaci kompromitovani? To je trebalo da javite prošlog četvrtka", "Šest dana kasnite sa saopštenjem. Mislim da je vreme da pređem na drugu mrežu", "Ako ste kompromitovali moje bankovne podatke, nećete ih više nikada dobiti", neki su od komentara koje su korisnici ostavljali.

PlayStation Network okuplja korisnike iz celog sveta, oko 36 miliona u Americi, 9 u Aziji i 32 miliona evropskih korisnika.

(b92.net)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: