Pronađi članak:

8. 5. 2011.

Apple dominira na tržištu mobilnih aplikacija



Kompanija Apple će ove godine otići više od tri četvrtine ukupnih prihoda od prodaje mobilnih aplikacija u mrežnim prodavnicama, ali – prema tvrdnjama analitičara iz kompanije IHS iSuppli – i Google juri ka prvoj poziciji.

Kombinovani prihodi sve četiri najveće mrežne prodavnice aplikacije – čiji su vlasnici kompanije Apple, Google, Research in Motion (RIM) i Nokia – porašće ove godine za 78% i dostići 3,8 milijardi USD.

Appleova prodavnica App Store će od 10,3 milijardi preuzetih aplikacija zaraditi 2,91 milijardu USD, što predstavlja povećanje od 63,4% u odnosu na prošlogodišnji prihod od 1,78 milijardi USD. Ako se ove procene kompanije iSuppli budu obistinile, u 2011. godini Appleova prodavnica će ostvariti tržišni udeo od 76,6%.




Prema rečima Džeka Kenta, analitičara u kompaniji iSuppli, Apple će lidersku poziciju u ovoj oblasti zadržati do 2014. godine, kada će tržišni udeo njene prodavnica aplikacija dostići 60%. Kompanija iSuppli predviđa da će ukupan prihod od prodaje mobilnih aplikacija 2014. godine dostići 8,3 milijarde USD.

Međuti, analitičari očekuju da prodaja u Googleovoj prodavnici aplikacija Android Market ove godine raste četiri puta brže od prodaje u prodavnici App Store.

Prihod Android Marketa će u 2011. godini biti povećan za neverovatnih 295% i dostići 425 miliona USD, što će ovu prodavnicu dovesti na drugo mesto, koje je ranije zauzimala prodavnica Blackberry App World kompanije RIM. Analitičari kompanije iSuppli procenjuju da će ove godine iz prodavnice Android Market biti preuzeto 5,8 milijardi aplikacija.

RIM-ova prodavnica App World i Nokijina prodavnica Ovi Store naći će se na trećem i četvrtom mestu ove rang-liste sa procenjenim prihodom od 279 miliona, odnosno 201 milion USD, redom. Kent smatra da ni jedna od ove dve prodavnice neće predstavljati pretnju po App Store i Android Market.

U prognozama kompanije iSuppli za 2011. godinu nije se našla Microsoftova prodavnica Windows Marketplace, ali je Kent izjavio da postoji mogućnost da se ta i druge prodavnice aplikacija neprimetno razviju u narednom periodu, što bi dovelo do turbulencija na tržištu aplikacija za mobilne uređaje.

(mikro.rs)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: