Pronađi članak:

31. 5. 2011.

Asus najavio Padfone - vrlo zanimljivu simbiozu smartfona i tableta



Premda ga Asus još uvek nije zvanično predstavio, te iako još uvek nije prikazan ni njegov funkcionalni prototip, Padfone je proizvod o kojem se mnogo priča na Computexu 2011. Sve je započeo sam proizvođač, putem interesantne kampanje na svojoj Facebook stranici. Padfone je zapravo inovativna kombinacija Android smartfona i tableta, koji zajedno čine jedan funkcionalni uređaj. Smartfon se u ovoj simbiozi "ugrađuje" u tablet, tj. stavlja u ležište predviđeno na njegovom zadnjem panelu (pogledajte galeriju i video). Šta se time dobija?

Telefon će se okoristiti o ekran, zatim bateriju tableta (veliki uređaj će moći da puni manji), kao i o njegove HDMI i USB portove. S druge strane, tablet dobija kameru telefona (5 Mpix). Prema trenutno dostupnim informacijama, smartfon će imati ekran od 4, a tablet od 10,1 inča, rezolucije 1280 x 800 pix. Pominju se još Web kamerica visoke rezolucije i stereo zvučnici. Ipak, treba reći da je i sam Asus objasnio da krajnje tehničke karakteristike još uvek nisu poznate, kao ni datum kada bi ovaj zanimljivi hibrid mogao da napadne tržište. U međuvrenu, zapadni mediji špekulišu da bi to moglo da se desi uoči božićnih praznika.



Kako saznaje portal Engadget, Padfone je zamišljen kao jedinstven, celovit proizvod, pa se tablet i smartfon neće prodavati odvojeno. U stvari, sam tablet će imati smanjenu funkcionalnost - on će "samo" obezbeđivati veliki ekran telefonu, odnosno jaku bateriju, zvučnike i dodatne portove.



Naravno, ne treba da sumnjamo da će i softverska integracija takođe biti duboka, tj. da ćete ono što gledate na telefonu očas posla moći da nastavite da gledate na velikom ekranu tableta. Logično je da će tablet i pristup Internetu uzimati od telefona. Asus obećava trenutno prebacivanje prikaza sa telefona na tablet i obrnuto, a aplikacije bi trebalo automatski da se prilagode rezoluciji displeja. Po svoj prilici, sve to će biti moguće zahvaljujući najnovijoj verziji Androida - Ice Cream Sandwich, koja i jeste zamišljena kao "univerzalna" (radiće na svim tipovima uređaja).




Pogledajte galeriju:



(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: