Pronađi članak:

19. 5. 2011.

Evropska unija ponovo smanjuje cene rominga



Evropska komisija predložiće u narednim nedeljama zakonsku regulativu po kojoj će cene rominga na teritoriji Evropske unije morati da se dodatno smanje i približe cenama uslugama u okviru nacionalnih mreža, preneo je Rojters. Ovakva odluka bi mogla znatno da pogodi velike evropske operatere, ali i da bude dočekana sa oduševljenjem među 500 miliona mobilnih pretplatnika u Evropi, te da doprinese većoj konkurentnosti Unije kao jedinstvenog ekonomskog tržišta. Nacrt novog predloga podrazumeva linearno smanjivanje cena za telefoniranje i SMS usluge u romingu, dok je za prenos podataka predviđeno novo ograničenje maksimalne cene.

Prema predlogu, nova cena minuta u romingu bila bi ograničena na 24 evrocenta po minutu, i to od jula 2014. godine, što bi predstavljalo smanjenje od čak 40 odsto (trenutno je cena ograničena na 39 evrocenti po minutu). Maksimalna cena SMS poruke u romingu sada iznosi 11, dok bi po novom predlogu bila smanjena na 10 evrocenti, najkasnije do jula 2016. godine, kada se očekuje i novo smanjivanje cena za telefoniranje.




Prenos podataka, tj. korišćenje Interneta u romingu na teritoriji Evropske Unije, prošle godine je već ograničeno na maksimalno 50 evra troškova po jednom mesecu, osim ukoliko korisnik eksplicitno zatraži povećanje ili smanjenje tog limita. Kao inicijalna kapisla za tu odluku, poslužio je slučaj Nemca koji je tokom puta u Francusku gledao TV preko Interneta, te napravio račun od neverovatnih 46.000 evra!

Veliki evropski operateri već su pokašavali da ospore odluke Evropske komisije koje su išle u pravcu smanjivanja cena rominga, ali do sada nisu imali uspeha. Očekuje se da bi novi predlog Evropske komisije mogao da bude usvojen već u junu ove godine.

(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: