Pronađi članak:

12. 5. 2011.

Google I/O 2011, dan drugi (Chromebook - ništa osim weba)



Završen je i drugi dan Google I/O konferencije. Prvog dana fokus je bio na Androidu, dok je drugog Chrome stupio na scenu.

Prema podacima iznetim na jučerašnjoj konferenciji, Chrome browser aktivno koristi 160 miliona korisnika širom sveta. Sve većem broju korisnika doprinosi i skraćeni ciklus izlaska novih verzija, koji je sada na oko šest nedelja, ali i inovacije koje ljudi iz Google Chrome tima uvode.

Ipak, prema rečima jednog od njih, Ijana Elisona Tejlora, ne spavaju na lovorikama, tako se sada aktivno radi na novim opcijama, na primer uvođenju podrške za govor, a u svom izlaganju Tejlor je pokazao kako funkcioniše Google Translate kada izgovorite tekst koji želite da prevedete.




Jedna od mogućnosti, koja je od juče dostupna širom svetana 41 jeziku, je Chrome Store, prodavnica aplikacija. Najava koja, verovatno, najviše zanima programere je mogućnost plaćanja unutar aplikacija, a od prihoda ostvarenih ovim putem, Google će uzimati fiksu proviziju od 5 posto.

Ipak, "običnim" korisnicima verovatno će zanimljivija biti činjenica da se i Piter Vesterbaka, iz kompanije Rovio, pojavio na sceni Google I/O konferencije.



Tvorac jedne od najpopularnijih igara za mobilne platforme, Angry Birds, zvanično je najavio da "Ljute ptice" dolaze na najveću platformu od svih - web.

Već sada svi korisnici Chromea mogu preuzeti aplikaciju iz Web Storea, ili direktno otići na chrome.angrybirds.com. Ipak, korisnicima Linux verzije ovog browsera, igra možda neće najbolje raditi.

Chromebookovi stižu...

Najznačajnija najava drugog dana konferencije svakako su dva računara na Chrome OS-u.

Acer i Samsung su Google partneri sa kojima je radio na ova dva modela. Oba karakterišu podizanje sistema za nekoliko sekundi, celodnevno trajanje baterije, i sve prednosti koje rad u cloudu može doneti korisnicima.



Acer Chromebook je računar sa 11,6 inčnim LED ekranom, dvojezgarnim Intel Atom procesorom, USB i HDMI portom, čitačem memorijskih kartica, podrškom za WiFi i 3G. Samung model je nešto veći, 12,1 inč, ima duže trajanje baterije i nešto veću masu, i gotovo iste hardverske karakteristike.

Cena Samsung Wi-Fi modela je 429 dolara, dok je za 3G potrebno doplatiti još 70 dolara, dok je najjeftinija cena Acer Chromebooka 349 dolara.



Oba Chromebooka biće dostupna od 15 juna u Americi i šest evropskih zemalja - Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Španiji i Italiji.

Za poslovnu upotrebu, vladine i školske ustanove, Google je spremio poseban program, Chromebooks for Business and Education, koja uključuje mesečnu pretplatu od 28, odnosno 20 dolara, koja uključuje kompletnu podršku, redovno osvežavanje softvera, ali i hardvera i garanciju.

A kako bi korisnicima bolje objasnili šta je Chromebook, i zašto bi mogao biti dobar izbor za njih, Google je napravio i kratki video, sa zaključkom - Chromebook je ništa osim weba.



(b92.net)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: