Pronađi članak:

8. 5. 2011.

Prednja kamera + iOS = kvazi 3D



Koncept je jednostavan – prednja kamera vas snima, softver prati vaše lice, te temeljem njegovog položaja u prostoru modificira perspektivu 3D scene na ekranu...

Krajnji rezultat nije 3D slika u stereoskopskom smislu (oba oka vide istu sliku, pa se osjećaj prostornosti ne ostvaruje stereoskopski), već slika čija se perspektiva mijenja u skladu sa smjerom iz kojeg promatrate ekran:





Iako će puritanci reći kako je za osjećaj prostornosti nužna stereoskopija, činjenica jest da se ljudski mozak, osim na paralaksu očiju, pri procjeni dubine (daljine) oslanja na čitav niz hintova, pa je kod animiranog sadržaja i ovo sasvim dovoljno da poboljša imerziju.




Kao i mnoge druge radikalne prototipne novotarije, i ova je prvo zaživjela na Nokijinom Maemom pogonjenom tabletu/mobitelu, N900:



… iako nikad nije iskorištena za išta više od kratke demonstracije. Potencijalne primjene su CAD vieweri, preglednici fotografija, video-konferencijski klijenti te – vjerojatno najbitnije – igre. Zamislite, primjerice, da igrate first person shooter i možete proviriti preko prepreke ili oko ruba zida jednostavnim pomicanjem glave – to bi dosta poboljšalo inače prilično nespretan user experience FPS-ova na mobitelima i tabletima.

Hoće li head-tracking 3D doista konačno i zaživjeti na mobilnim uređajima, sad kad se konačno pojavio i na jednoj od mainstream platformi, vidjet ćemo...

(gadgeterija)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: