Pronađi članak:

5. 6. 2011.

Android vs. iOS, suočavanje programera


U svetu mobilnog računarstva, dve platforme su se ispostavile kao dominanti izbori: Apple iOS koji se koristi za pokretanje iPad i iPhone uređaja i Google Android koji se koristi na različiitm sistemima, uključujući Motorola Xoom tablet računar.

Za programere i korisnike, ove dve platforme nude različite pristupe kako tehnički, tako i po pitanju njihovih strategija u okviru prodavnica aplikacija. Programeri se okupljaju u odgovarajuće iOS i Android grupe, citirajući različite prednosti koje svaka od ovih platformi donosi od podrške od strane višesturkih proizvođača kada je u pitanju Android do značajnijeg stepena zrelosti za iOS.



Uprkos tome što neke IT prodavnice i programeri nastoje da se verziraju da rade za obe platforme, one su ipak suviše različite kada je u pitanju razovj aplikacija. Pomenute prednosti jedne i druge platforme bi mogle da dovedu do toga da jedna ili druga budu prihvaćene od strane poslovnih korisnika, slično na način na koji se Windows nametnuo u svetu desktop računarstva pre mnogo godina, navodi Robert Mac Hale, jedan od vođa projekta Lingo-Bingo.com, u okviru kojeg promaže razvoj razvojnog okvira za mobilne aplikacije.

On je rekao da bi u narednih pet godina, Android mogao da ode dosta dalje kada je u pitanju usvajanje u odnosu na iOS. Da bi pomogao da se ovakav scenario ostvari, Google bi morao da ostvari određeni stepen saradnje sa kompanijom Microsoft i to na polju osiguravanja interoperabilnosti između Androida i Microsoft Exchange-a. Problem sinhronizacije sadržaja iz Outlook-a je jedan od najvećih problema za Android.

Sa druge strane insisitiranje kompanije Apple da ne obezbedi podršku za Adobe-ov popularni Flash plejer za bogate internet aplikacije u okviru iOS operativnog sistema bi moglo da donese značajnu korist za Android. Postoje ljudi koji su se odlučili da napuste iPhone i pređu na neki od Android smart telefona upravo zato što iPhone ne nudi podršku za Flash. Mnogi provajderi sadržaja grade streaming video baziran na Flashu.



To je velika prednost za Andorid u odnosu na iOS i detalj koji može da odredi u značajnoj meri ishod ovog nadmetanja. Sa druge strane, korisnici iPad računara jednostavno ne mogu da pristupe webcast uživo sadržajima. Međutim postoje programeri koji smatraju da je iOS ta koji je u prednosti. Tako Aaron Hilegass, izvršni direktor kompanije Big Nerd Ranches, smatra da iOS ima prednost.

Poslovna IT odeljenja su prezasićena ne samo tehničkim problemima već i potrebama netehničkih korisnika. iOS nudi bolji korisnički doživljaj i apliakcije na ovom operativnom sistemu mogu da koriste korisnici koji vrlo malo znaju o računarstvu. Kada je Flash u pitanju, Hilegass ga opisuje kao slabu tehnologiju koja bi trebala da bude zamenjena otvorenim standardom kao što je HTML 5.

Mac Hale pak smatra da Java orjentisani Android nudi okruženje koje omogućava brži razvoj što je nešto što iOS ne može da ponudi. Iz ove kratke rasprave možemo zaključiti da su i Android i iOS platforme koje imaju budućnost i koje će još dugo egzistirati. Koja će preovladati teško je reći, ali je sigurno da se ni jedna, ni druga neće predati bez borbe.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: itsvet

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: