Pronađi članak:

27. 6. 2011.

Final Cut Pro X 7 dostupan u Mac App Store



Apple je prvi put zvanično najavio veliko unapređenje svog Final Cut Pro softvera za editovanje u toku aprila meseca, a početkom nedelje je najavio trenutnu dostupnost Final Cut Pro X preko Mac App Store.

Sa potpunom 64-bitnom, multi-core podrškom i performansama zajedno sa radikalno novim Timeline za editovanje, Final Cut Pro X najavljuje nova unapređenja na polju editovanja. Glavno unapređenje kada je u pitanju Final Cut Pro X, zajedno sa Motion 5 i Compressor 4 aplikacijama, jeste kompletno unapređivanje da bi se iskoristile sve prednosti modernih Mac i Mac OS X. Tu je uključena 64-bitna podrška, OpenCL i Grand Central Dispatch podrška.

Na ovaj način su obezbeđena velika unapređenja po pitanju performansi, uključujući pozadinsku obradu renderovanja, efekte i uvoze kao i mogućnost da se u potpunosti iskoriste svi CPU i GPU resursi u okviru bilo kog uređaja. Ova snaga dolazi od velike izmene u okviru korisničkog interfejsa. Pozajmljivanjem ideja od najnovijih verzija iMovie, FCPX sada odlikuje novi „Magnetic Timeline“.




Klipovi se veoma jednostavno mogu ubaciti i preurediti, po potrebi bez potrebe da se brine o audio sinhronizaciji ili bilo kojim drugim problemima. Klipovi se takođe mogu povezati sa alternativnim pregledima, audio i drugim efektima sa ciljem kreiranja Compound Clip-a. Ovi grupisani klipovi takođe se mogu uređivati bez ikakvih problema. FCPX takođe uključuje nove karakteristike za importovanje, upravljanje i korišćenje klipova.

Prilikom uvoza, sadržaj se automatski analizira radi uglova snimanja, lica i broja ljudi na snimku. Ovi podaci se tada koriste za organizovanje klipova u Smart Group kao što su „wide“ ili „close-up“ snimcima ili programom koji tada prikazuje sve klipove sa određenom osobom na njima. Dodatne opcije tagovanja olakšavaju organizovanje klipova i njihovo lakše pronalaženje.

Final Cut Pro X je najveći napredak na polju profesionalnog video editovanja od originalnog Final Cut Pro, naglašava viši potpredsednik Worldwide Product Marketing odeljenja kompanije Apple, Phil Schiller. Final Cut Pro X podrazumeva veliki broj unapređenja da će editori širom sveta kupovati ovaj softver i početi da uče da koriste novi interfejs. Ključna stvar je to da svako ima različite potrebe, a Final Cut Pro X je alat koji je u stanju da ispuni te potrebe, navodi Schiller.



Uprkos velikom broju unapređenja, biće i malo muke. Stari korisnici Final Cut Pro će brzo primetiti da veće aplikacije koje su bile deo prethodnog Final Cut Pro Studio među kojima su Color, Soundtrack Pro i DVD Studio Pro, više nisu dostupne. Final Cut Pro X podrazumeva veliki broj unapređenih audio i kolor opcija editovanja za koje Colin Smith, zvanični predstavnik kompanije, navodi da su bitnije nego odvojene Soundtrack Pro i Color aplikacije.

Sa tačke gledišta kompanije Apple, DVD Studio Pro je ono što je preostalo i ono što gotovo da nije ni potrebno u eri streaminga online video sadržaja. Final Cut Pro, zajedno sa Compressor 4 – postiže odlične rezultate kada je reč o obezbeđivanju video sadržaja za distribuciju preko Web-a, dok se industrija i dalje oslanja na diskove za isporuku i prodaju.

Oni korisnici koji i dalje žele da isporučuju projekte na diskovima i dalje će morati da koriste postojeću verziju DVD Studio Pro ili da razmisle o upotrebi Adobe Encore. Final Cut Pro X dostupan je preko Mac App Store po ceni od $299.99, dok su Motion 5 i Compressor 4 takođe dostupni preko Mac App Store za $49.99.

(itsvet)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: