Pronađi članak:

14. 6. 2011.

Nokia i Apple se nagodili



Sudski sporovi između kompanija Apple i Nokia traju već neko vreme.

Najpre je Nokia tužila Apple 2009. godine, za nedozvoljeno korišćenje nekih njenih patenata, zatim u decembru 2010. tužbu proširila, a u međuvremenu su iz Apple tabora stigle kontratužbe.

Sada je, čini se, na to stavljena tačka, jer je Apple odlučio da isplati odštetu koju Nokia traži.

"Postignuti dogovor rezultiraće plaćanjem za sva kršenja autorskih prava", navodi se u zvaničnom saopštenju kompanije Nokia i naglašava da su finansijski detalji ugovora tajni.




"Raduje nas što se Apple pridružio onima koji koriste Nokia licence", rekao je izvršni direktor Nokije, Stiven Elop, i dodao da ovaj dogovor pokazuje da se Nokia sa svojim patentima nalazi na vodećem mestu u industriji, kao i da im ova situacija omogućava da se fokusiraju na nove mogućnosti licenciranja na tržištu mobilnih komunikacija.

Iz kompanije Apple još uvek nije bilo komentara.

Obe kompanije će, u skladu sa dogovorom, morati da povuku svoje tužbe koje su podnele kod Međunarodne komisije za trgovinu u Americi.

Ono što je posebno zanimljivo je da je pomenuta komisija u martu ove godine dala svoje mišljenje po kome Apple nije kriv za nedozvoljeno korišćenje patenata za šta ga Nokia optužuje.

(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: