Pronađi članak:

7. 6. 2011.

Novi iOS i Apple oblak



Evo šta kaže B92 za WWDC. Konferencija pod nazivom Worldwide Developers Conference održava se od 1995. godine i predstavlja mesto na kome Apple prikazuje svoje softverske i hardverske novitete.

Iako je poslednje dve godine, nakon ove konferencije Apple linija proizvoda bivala uvećana za novi model iPhonea, ove godine nikakav novi hardver nije predstavljen, a nova izdanja doživeli su operativni sistem Mac OS X i mobilna platforma iOS.

Najnoviji Mac OS X - Lion korisnicima će biti dostupan od jula, a donosi novitete u vidu mogućnosti otvaranja aplikacija, kao što su iPhoto, Safari, iTunes i Photobooth, u fullscreenu režimu, poboljšanu pretragu, redizajnirani Apple Mail, ali i "resume" opcije, koja vraća sve aplikacije i prozore nakon restartovanja računara u prvobitni položaj, i omogućava korisniku da nastavi svoj rad tamo gde je i počeo. Osim toga, Mac App Store, prodavnica aplikacija za OS X, sada korisnicima nudi mogućnost kupovine unutar aplikacija, kao kod iOS-a.




Cena po kojoj će novi OS X biti dostupan iznosi 29,99 dolara, a moguće ga je kupiti isključivo preko pomenutog Mac App Storea.



Novu verziju je doživela i mobilna Apple platforma, iOS, čija je peta verzija predstavljena na današnjoj konferenciji. Pre predstavljanja novih funkcija koje iOS 5 donosi, prikazani su podaci o uspešnosti prethodnih verzija koji govore o 14 milijardi prezetih aplikacija za iOS, ali i da ova platforma pokreće 200 miliona uređaja.



Jedna od najuočljivijih karakteristika iOS-a 5 je duboka integracija sa Twitterom, što rezultira time da će korisnici moći da tweetuju praktično sve - kontakte, članke ili fotografije, bez potrebe za "ručnim" kopiranjem linka.

Osim toga, Apple je predstavio i Newsstand (Trafika), mesto u okviru App Store na kome će biti objedinjena sve novine i magazini na koje su korisnici pretplaćeni, unapređen je i Safari za iOS, a korisnici iPhonea i iPada moći će na novoj verziji iOS-a da pomeraju tastaturu po ekranu, na mesto na kome im najviše odgovara za rad u određenom trenutku.

Značajna unapređenja Apple je predstavio i u oblasti fotografija, koje sada korisnici mogu jednostavno obraditi bez potrebe za dodatnim aplikacijama, a kameri je moguće pristupiti i kada je telefon zaključan.

Ipak, ono što će, verovatno, većinu korisnika najviše obradovati je činjenica da nije potrebno povezivati svoj iOS uređaj na iTunes zarad ažuriranja softvera putem kabla, već je to omogućeno preko Wi-Fi mreže.

Novi iOS korisnicima će biti dostupan od jeseni, i to za poslednje dve generacije iPhonea, iPod Toucha i obe generacije iPada, a iz Applea kažu da sa sobom donosi 200 novih funkcionalnosti.

Treći deo Apple WWDC 2011 konferencije bio je posvećen iCloudu.



"Neki ljudi misle da je cloud samo hard disk u oblaku. Mislimo da je mnogo više od toga", rekao je Džobs, predstavljajući novi Apple servis namenjen skladištenju podataka.

Ovaj servis, nazvan iCloud, nudi besplatno skladištenje sadržaja i njegovo automatsko plasiranje na sve Apple uređaje.

iCloud je integrisan sa aplikacijama, nema reklama, a sav sadržaj, kao što su kupljene knjige, muzika, snimljene fotografije i podešavanja uređaja, automatski će biti bekapovani. To znači da će se sve aplikacije koje je korisnik ikada kupio nalaziti na jednom mestu, cloudu, i dovoljan je samo klik kako bi se one ponovo preuzele na druge uređaje, bez ponovnog naplaćivanja.

Što se fotografija tiče, one će se na iCloud serveru nalaziti 30 dana, i to poslednjih hiljadu, ukoliko ih snimite kamerom telefona, automatski ići u My Photos folder na vašem Mac računaru, ali i na Apple TV. Takođe, i sva preuzeta muzika biće skladištena na iCloud i samim tim dostupna na svim uređajima.

Svi korisnici besplatno dobijaju 5GB prostora, a sve kupljene knjige, aplikacije i muzika se ne računaju u ovaj prostor.

"Ovo je najjednostavniji način upravljanja sadržajem", navodi se na zvaničnom Apple sajtu, "pošto sada to ne morate raditi".

Detaljnije o novim mogućnostima koje sa sobom donose iOS 5, Mac OS X Lion i iCloud pogledajte na zvaničnom sajtu.

(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: