Pronađi članak:

5. 6. 2011.

Windows 8 - totalno drugačiji



Microsoft je ispunio obećanje i na konferenciji D9 po prvi demonstrirao sledeću generaciju Windowsa, koja u ovom trenutku nosi ime Windows 8 (to je, ispostavilo se, samo kodno ime). Ako smo za Windows 7 mogli da kažemo da je bio popriličan zaokret u Microsoftovom pristupu korisnicima, onda je Windows 8 revolucija, u pravom smislu te reči. Nova platforma je zaista - nova. Za dosadašnje Windowse, "osmica" je ono što je davne 1995. godine za Windows 3.11 predstavljao Windows 95. Izmenjen je kernel, kao i interfejs za pristup mrežama, ali i sistem za pohranjivanje podataka itd.

Štaviše, Windows 8 je projektovan rako da radi na različitim tipovima uređaja, na personalnim računarima i tabletima, sa različitim tipovima procesora, a njime može da se upravlja prstima, tastaturom, mišem i kombinacijom tih metoda.

Windows 8 za tablete
Na samoj konferenciji, Stiven Sinofski iz Microsofta demonstrirao je samo interfejs Windowsa 8 za ekrane osetljive na dodir (za tablete). Ono što smo videli potvrdilo je glasine - kompanija je u novi Windows ugradila mnoge elemente prelepog interfejsa Windows Phone telefona (interfejs kodnog imena Metro). Tu su, dakle, "pločice" na glavnom ekranu, preko kojih aplikacije korisniku mogu dinamički da "guraju" željene informacije, a koje se listaju u nekoliko ekrana (pogledajte video). Zapravo, ovim sistemom je zamenjen Windowsov (prevaziđeni) Start Menu, jer su pločice odličan način i za brzo pokretanje aplikacija.

Poenta je da se ovaj interfejs u svakom trenutku može prebaciti na klasičan "Aero look" Windowsa 7, pa tako korisnik može da pokreće i standardne Windows aplikacije i one nove, "mobilne". U finalnoj verziji novog OS-a, dva interfejsa bi trebalo da budu tako dobro integrisana, da će korisnik brzo i jednostavno moći da bira između njih u zavisnosti od uređaja koji koristi i svojih trenutnih potreba. Microsoft je smislio i jednostavan način za prebacivanje između otvorenih aplikacija (standardnih i onih za Windows 8), putem jednostavnih gestura, što takođe možete videti u priloženom videu. Novost na Windows 8 tabletima biće i mogućnost istovremenog prikazivanja više mobilnih aplikacija na ekranu.




Mobilne, nove aplikacije za Windows 8, žestoko će naslanjati na Web. Biće zasnovane na stanardu HTML5 i JavaScriptu. Moći će da rade "preko celog ekrana", biće optimizovane za touch displeje i lako će se integrisati u novi Windowsov interfejs. Programeri će dobiti pristup novim "bibliotekama", koje će im dozvoliti da kreiraju fleksibilan softver, sa velikim stepenom interakcije sa drugim aplikacijama. Što se tiče virtuelne tastature za touch ekrane, ona će dozvoljavati različite konfiguracije (layoute), u zavisnosti od uređaja koji se koristi. Na primer, na velikim ekranima tableta, tastatura će moći da se podeli u dve sekcije (po jedna za svaki palac), zarad udobnijeg kucanja.

Sa Windowsom 8 će stići i Internet Explorer 10, na koji će se platforma u određenoj meri i naslanjati (barem kada su u pitanju Web-bazirane aplikacije). Naravno IE10 će imati optimizovanu hardversku akceleraciju i biće prilagođen upravljanju preko touch ekrana.

ARM i x86
Prema trenutno dostupnim informacijama, Microsoft ne namerava da u novi OS, tj. interfejs za tablete, ugradi neki "međusloj" koji će standardnim Windows aplikacijama, pisanim za x86 arhitekturu, omogućiti da rade sa "lakim" ARM čipovima. No, s obzirom da kompanija užurbano da svoju platformu gura ka ARM mobilnim procesorima, takvu mogućnost ipak ne treba u potpunosti isključiti (pitanje je da li je i u kom stepenu praktično izvodljiva). U međuvremenu, na Computexu 2011 već su predstavljeni prvi prototipovi Windows 8 tableta koji rade sa ARM procesorima svih velikih proizvođača, kakvi su Texas Instruments, Qualcomm i Nvidia. Prve ovakve tablete u prodaji bi trebalo da vidimo do kraja godine.

Više detalja o impresivnom Windowsu 8 Microsoft će razotkriti na konfereciji BUILD, koja se održava od 13-16. septembra u Kaliforniji.

Pogledajte video:



(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: