Pronađi članak:

23. 7. 2011.

Apple prvi, Android drugi, a Windows 7 na trećem mestu kao platforma za tablete



Iako Windows 7 nije operativni sistem dizajniran, tj. prilagođen posebno za tablete, a pritom i ne viđamo previše ovakvih uređaja "na ulicama" (kod nas ih gotovo nema uopšte), prodaja izgleda ide bolje nego što se moglo pomisliti. Microsoft je, naime, na trećem mestu po tržišnom udelu na tržištu tableta, ali sa daleko slabijim rezultatima od Applea i Googlea.

Naime, analitičari agencije Strategy Analytics izračunali su da je u drugom kvartalu isporučeno 700.000 tableta koji rade na Windowsu 7, što je 4,6 odsto od ukupnog broja. Ispod Microsofta je RIM, koji je isporučio pola miliona PlayBook uređaja (oni rade na platformi QNX).




Naravno, Apple je ostao neprikosnoveni lider ovog tržišta. Međutim, iako je potražnja za iPadom čak i veća nego lani, tržište veoma brzo raste i uvećanu opštu pomamu za tabletima iskoristio je Android, koj je otkinuo solidan deo tržišnog kolača. Apple je u drugom kvartalu isporučio ukupno 9,3 miliona svojih tableta, što je 61,3 odsto tržišta. Prošle godine u ovo vreme, "Jabuka" je držala čak 94 odsto tržišta, ali podsećamo da je ovaj proizvođač zapravo i "izmislio" ovakve uređaje.

S druge strane, Android je za godinu narastao sa 3 na 30 odsto tržišnog udela. Razni proizvođači su isporučili 4,6 miliona tableta sa Androidom, pre svega sa verzijom 3.0 Honeycomb. Ukupno je u drugom kvartalu isporučeno 15 miliona tableta.

(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: