Pronađi članak:

24. 7. 2011.

Baterije Appleovih laptopa podložne hakerskim napadima



Vijest koja je za vjerovali-ili-ne rubriku ipak ima smisla. Baterije u praktički svim naprednijim uređajima (poput laptopa) su pametnije nego što većina korisnika misli. Mikrokontroleri na njima su podložni hakerskim napadima koji mogu onemogućiti računalo.

Ti elektronički sklopovi kontroliraju samu bateriju, omogućujući OS-u provjeru njenog stanja (napunjenosti, temperature, itd.). Čip same baterije čini “pametnima” pa znaju regulirati vlastitu temperaturu zbog sigurnosti, znaju kada se treba prestati puniti, kada je računalo u standby modu, kada je ugašeno itd.




Charlie Miller, istražitelj računalne sigurnosti u konzultantskoj firmi Accuvant LABS (a prethodno zaposlenik National Security Agency) izjavio je kako baterije koje Apple koristi u MacBook, MacBook Pro i MacBook Air laptopima imaju težak sigurnosni propust.

Sve baterije se šalju s tvornički zadanim lozinkama, tako da se otkrivanjem istih može kontrolirati firmware čipova koji se nalaze u sklopu baterija. Kada se ostvari kontrola nad čipom, baterije mogu biti uništene proizvoljno, ili čak poslužiti za implantiranje kakvog malwarea koji bi računalo zarazio pri svakom pokretanju – dok god je baterija u njemu.

Miller planira dati alat naziva Caulkgun, koji lozinku baterija mijenja u nasumični niz, a svoja otkrića (a vjerojatno i sedam uništenih baterija iz svojih pokusa) poslati u Apple i Texas Instruments.

(gadgeterija)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: