Pronađi članak:

17. 7. 2011.

iPod Touch 5 mogao bi imati mogućnost povezivanja sa 3G mrežom?



Da li će peta generacija iPod Toucha ponuditi baseband chip za spajanje na internet preko 3G mreže?

Nakon čitave vojske glasina o iPhoneu 5 (čak i o iPadu3), konačno počinju na svjetlost dana stizati i glasine o budućem modelu popularnog iPod Toucha. Današnja glasina potekla je od nizozemskog bloga AppleSpot.nl, koji tvrdi da će se sljedeći iPod Touch moći povezivati na internet putem 3G mreže. Kao što sigurno znate, njegov veći brat iPad postoji u verzijama koje, pored wifi, omogućavaju i 3G konekciju.




Iako se ova glasina može činiti čudnom na prvi pogled, blogosferom se raširila poput šumskog požara te su mnogi počeli žestoko diskutovati o takvoj opciji za, od milja zvani, iTouch. Ispostavi li se ova glasina ipak tačnom, to bi značilo da je Apple odlučio poslušati vapaje kritičara jer možda i najveća zamjerka koja se često upućuje na račun iPod Toucha je njegovo ograničavanje pristupa internetu samo preko wifi hotspotova. Iako je i danas ovaj uređaj punokrvni tablet u mini izdanju, dodavanje 3G konekcije dovelo bi ga još jedan korak bliže tituli iPad Nano ili iPad Air. Međutim, cijela priča mogla bi biti i mač sa dvije oštrice. Zašto? Mušterije koje se obično odlučuju za iPod Touch ne žele biti “vezani” ugovorima za razne telekomunikacijske kompanije, kao što je to (najčešći) slučaj kod nabavke iPhonea. Mogućnost spajanja na 3G mreže bi možda doprinijelo i dodatnom povećanju prodaje ovog uređaja ali vjerujem kako bi se veliki broj tinejdžera ipak odlučivalo na “wifi only” model i tako izbjeglo pretplate.

Zanimljivu ideju imala je i ekipa sa bloga 9to5mac. Ugrubo, oni su probali sračunati koliko bi koštalo da se od iPod Toucha četvrte generacije “napravi” jeftini model iPhonea. Ako bi se dodalo nekoliko kablova, slušalica, bolji mikrofon te gps i baseband chip, Apple bi mogao imati gotov iPhone Nano/Air po cijene manjoj od 300$ i to bez potpisivanja bilo kakvih ugovora. U svakom slučaju ova ideja zvuči dobro stanovnicima zemalja u razvoju koji bi si puno lakše mogli ostvariti san o iPhoneu.

(omizio)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: