Pronađi članak:

30. 7. 2011.

Nema dokaza da su telefoni opasni po decu



Deca i adolescenti koji intenzivno koriste mobilne telefone, nemaju značajno povećan rizik od malignih tumora na mozgu u poređenju sa vršnjacima koji manje koriste te uređaje, govori studija švajcarskih naučnika.

Ove starosne grupe u stručnoj javnosti neretko se označavaju kao najrizičnije u smislu eventualnog negativnog uticaja zračenja mobilnih telefona. Ne samo da je, u poslednjih nekoliko godina, među decom i adolescentima zabeležen najveći porast intenzivnog korišćenja ovih uređaja, jer mlađe generacije najbrže usvajaju nove tehnologije, već pojedini stručnjaci upozoravaju da, zbog manjeg obima njihove lobanje, zračenje bežičnih uređaja prodire dublje u njihovu moždanu masu.




Nijedna dosadašnja studija, međutim, nije dokazala povećan rizik pri intenzivnom korišćenju telefona kod mladih. Rezultati nove švajcarske studije, objavljeni i u stručnom časopisu britanskog Nacionalnog instituta za rak, pojavu malignih oboljenja mozga kod mlađih pacijenata nisu mogli da dovedu u vezu sa intenzitetom kojim su oni koristili mobilne telefone.



Ovakav zaključak dolazi kao svojevrsno ohrabrenje za roditelje nakon što je Svetska zdravstvena organizacija zračenje elektromagnetnog polja koje emituju mobilni komunikacioni uređaji stavila na listu stvari “potencijalno kancerogenih za ljude” (Grupa 2B).

Studiju je sproveo Švajcarski institut za tropske bolesti i javno zdravlje iz Bazela, pod vod vodstvom Dr Martina Ruslija. Njegov tim je analizirao medicinsku dokumentaciju dece starosti od 7 do 19 godina sa tumorom na mozgu, te istu uporedio sa podacima o njihovom korišćenju mobilnih telefona. Informacije o intenzitetu telefoniranja doktori su dobili u direktnom razgovoru sa pacijentima, kao i od operatera mobilne telefonije. Studija je obuhvatila podatke iz perioda od 2004. do 2008. godine, a uključila je 352 pacijenta sa tumorom mozga, kao i 646 tzv. „kontrolnih subjekata“, i to iz Norveške, Danske, Švedske i Švajcarske.

Doktori su utvrdili da je približno isti procenat učesnika iz osnovne i kontrolne grupe (75,3 prema 72,1%) obavio barem 20 razgovora preko mobilnog telefona pre nego što su kod obolele dece dijagnostikovani tumori. Takođe, za približno isti udeo bolesne i zdrave dece (55 prema 51%), utvrđeno je da su redovni korisnici mobilnih telefona.

Iako nisu pronašli direktnu vezu između intenziteta korišćenja mobilnih telefona i povećanog rizika od tumora mozga, pa ni onih delova mozga za koje se zna da su najviše izloženi zračenju telefona, istraživači ukazuju na potrebu novih, dugoročnih studija, posebno jer se svake godine beleži trend rasta popularnosti ovih uređaja u pomenutim starosnim grupama.



Ipak oprezno!

Iako još uvek nema konkretnih dokaza o štetnosti zračenja mobilnih telefona, celokupna svetska stručna javnost saglasna je u stavu da ovaj vid komunikacije ipak treba kontrolisati. Doktori preporučuju korišćenje slušalica umesto direktnog naslanjanja telefona na glavu, kao i izbegavanje dugotrajnih razgovora.

S druge strane, zbog osetljvosti ove teme, u široj javnosti često se zanemaruju drugi, sasvim opipljivi negativni efekti koje je masovna upotreba telefona donela u svakodnevni život. Povećana smrtnost zbog korišćenja telefona u vožnji i te kako je dokaziva činjenica.

Takođe, kada su u pitanju deca, potpuno je izvesno da dugotrajno kucanje tekstualnih poruka i igranje igrica na mobilnim telefonima kriju drugu vrstu opasnosti. Nekoliko studija je dokazalo da deca koja „ne ispuštaju“ mobilne telefone iz ruke imaju veći rizik od nastanka artritisa i drugih oboljenja zglobova šake.

(bol.rs)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: