Pronađi članak:

6. 8. 2011.

Intel grafika dovoljno dobra za MacBook Air



Apple je predstavio Intel-ove dugo očekivane Sandy Bridge update-ove za MacBook Air i Mac mini početkom ovog meseca.

Međutim, veliki broj tih uređaja – zajedno sa MacBook Pro koji je predstavljen početkom ove godine – oslanjaju se samo na Intel-ovu integrisanu grafiku, što je prilično neobično među korisnicima koji su alergični na umanjene performanse koje obično dolaze sa Intel-ovim integrisanim GPU. Prelazak sa Intel-ove integrisane GPU na 320M ima nekih pozitivnih stvari, ali neka istraživanja koja su sprovedena pokazala su da su performanse, uglavnom ostale iste.

Prethodni niskobudžetni računari kompanije Apple bili su upareni sa Intel Core 2 Duo procesorom sa NVIDIA kontrolerom koji je imao integrisani GPU. Ovakvi kontroleri kombinuju funkcije northbridge-a i southbridge-a kod starijih računara, uključujući pristup RAM-u, I/O i druge funkcije ali i integrisanu grafiku.




Prvi kontroler koji je Apple široko prihvatio u okviru svoje linije računara bio je 9400M koji je podrazumevao 16-jezgarni GPU koji je radio pri brzini od 580MHz i koji je obezbeđivao 54Gflopa obradne moći. Apple je nešto kasnije prihvatio unapređenu verziju ovog kontrolera koji je nosio oznaku 320M. Ova komponenta ekskluzivno je korišćena za Apple, ali je bilo sličnosti sa NVIDIA 310M mobilnim rešenjem.

Ova ekskluzivna Apple varijanta imala je 48 shader jezgara čija je brzina radnog takta bila 450MHz i obezbeđivala je ravno 130Gflop. Situacija se stalno menjala sa novim modelima, a integrisana grafika koju Intel kombinuje sa Sandy Bridge proceosrima jeste Intel HD Graphics 3000.

Zajedno sa funkcijom fiksiranja, enkodovanja video sadržaja i dekodiranja hardvera, HD 3000 podrazumeva i 12 programabilnih „jedinica za izvršavanje“ čija je brzina rada 350MHz na mobilnim procesorima koje Apple koristi u svojim niskobudžetnim računarima. Međutim, kao što je to slučaj i kod CPU jezgara, HD 3000 može raditi određeno vreme u „turbo“ režimu rada pri brzini od čitavih 1100MHz.

Intel navodi da je ovaj dizajn dobar da obezbedi 100 – 130Gflopa. Kada je reč o gigaflopima, HD 3000 trebalo bi da bude direktno uporediv sa 320M, međutimm, tu postoje neke razlike u arhitekturi koje NVIDIA GPU pružaju određene prednosti. Postavlja se pitanje zbog čega bi usled postojanja ovih razlika i samim tim i ograničenja, Apple odabrao da koristi HD 3000?

Na osnovu testiranja može se zaključiti da je HD 3000 u svemu drugom, osim u igrama, jednak i kao 320M. Ono što je dobra vest jeste činjenica da Sandy Bridge predstavlja veliki korak napred, te da će promena proizvodnog procesa sa 32nm na 22nm, koja je omogućena zahvaljujući Intel tri-gate 3D tehnologiji izrade tranzistora, pružiti kompaniji mogućnost da još više unapredi grafiku posvećujući joj veći broj resursa.

Time je obuhvaćena potpuna kompatibilnost sa OpenCL 1.1 specifikacijama, pored ostalog, što će samo po sebi doneti dodatno povećanje performansi korisnicima Mac računara. Takođe se očekuje i podrška za najnovije 3D programske modele, uključujući OpenGL 4.

(itsvet)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: