Pronađi članak:

1. 8. 2011.

iOS 5 dodaje funkcije prepoznavanja lica – Face Detection



Mac blog 9to5Mac je poznat po pronalazenju tajnih API-ja sakrivenih duboko u iOS 5 SDK kitu poput glasovnih komandi i panoramskih slika. I ovaj put su nasli interesantan kod koji otkriva da ce iOS 5 imati opciju koja ce dozvoliti iPhoneu da prepozna izraze lica mozda cak i same korisnike. (face recognition and detection).

Ne zna se tocno sto ce ovih 6 pronadjenih API-ji raditi u iOSu 5 ali bi se mogli koristiti za sortiranje slika u albumu, automatskom tagiranja slika na facebooku ili otkljucavanje uredaja, slicno Cydia RecognizeMe Tweaku o kojem smo pisali prije par mjeseci.




Naravno osim ovoga, detekcija lica bi se za sigurno mogla koristiti za video igrice, geste sa izrazima lica i tko zna sto jos ne.

Ako pratite kompanije koje Apple kupuje sa miliardama dolara koji im sjede na racunu onda znate da su prosle godine kupili Svedsku kompaniju pod imenom Polar Rose. Polar Rose se naravno bavi detekcijom faca, tako da je bilo samo pitanje vremena kada ce se ova funkcija pojaviti na nasim iUredjajima.

Zadnji put kada su kupili drugu kompaniju dobili smo iCloud. Znajuci Apple, ovo bi ponovo moglo promjeniti mobilnu industriju na bolje. No vidjecemo.

Sta vi mislite?

(omizio)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: