Pronađi članak:

24. 9. 2011.

Pratite pad satelita pomoću telefona



Danas će pasti delovi satelita teškog šest tona, a naučnici predviđaju da će pasti u pojasu između 57 stepeni severne i 57 stepeni južne geografske širine, prenosi Tanjug.

Satelit, koji je služio u istraživačke svrhe, verovatno neće sagoreti pri putu ka zemlji, a očekuje se da će na tlo pasti 26 delova ovog satelita.

Ruski kosmički stručnjaci očekuju da će ostaci nefunkcionalnog američkog satelita danas pasti u Indijski okean, severno od nenaseljenog ostrvskog arhipelaga Kroze, prenosi agencija Itar-Tass.

Riziki po populaciju je mali, kažu iz NASA-e, a oni koji se nalaze u zoni gde će satelit pasti, ne bi trebalo da računaju na to da se mogu obogatiti od njegovih delova. NASA je donela odluku o zabrani prodaje delova ovog palog satelita na eBayu, piše Daily Finance.




Iako se putanja satelita može pratiti i na određenim sajtovima, kao što je heavens-above.com, korisnici Android uređaja mogu pratiti kako se UARS kreće i pomoću aplikacije. Naime, aplikaciji Satellite AR dodata je privremena opcija za praćenje ovog satelita.

Za korisnike iOS uređaja tu je aplikacija Satellite Flybys.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: