Pronađi članak:

15. 9. 2011.

Valeo app omogućit će vam da parkirate auto pomoću iPhonea



U bliskoj budućnosti automobile ćemo moći parkirati i pomoću iPhonea!

Oni od vas koji su, osim u gadgete, zaljubljenici i u automobile vjerovatno znaju da je u toku jedan od najvećih auto sajmova godine, IAA u Frankfurtu. Osim gomile blještavog lima zbog kojeg autoru ovog teksta srce ubrzano kuca, tu su prisutni i različiti proizvođači dodatne opreme i raznih sustava za automobile. Jedan od pomenutih je i tvrtka Valeo koja je sistem Park4U osposobila i za korištenje na iPhoneu!

Inače, Park4U je sustav automatskog parkiranja vozila već dostupan u određenim modelima Volkswagena, Audija, Škode, Forda, Lincolna i drugih proizvođača. Sustav se oslanja na bataljon mjernih senzora vozila te vozaču pomaže u parkiranju tako što preuzima kontrolu nad upravljačem, dok vozaču ostavlja komandu nad papučicama gasa i kočnice.




U trenutnom stadiju razvoja, ovom sustavu potrebno je 55.9 cm slobodnog prostora sa prednje i stražnje strane da bi vozilo parkirao bočno ili uzdužno, međutim, njegovi tvorci obećavaju kako će, u bliskoj budućnosti potrbno biti samo 40.6 cm. Valeo je otišao korak dalje pa je omogućio rad ovog sistema i izvan vozila pomoću aplikacije za iPhone. Kao što to pokazuje video koji vam donosimo, dovoljno je zaustaviti se nakon parking mjesta, izaći iz auta te gas i kočnicu kontrolirati preko iPhonea dok auto sam klizi u parking mjesto, na opšte iznenađenje vozača VW Eosa koji ne može da vjeruje da se novi VW Sharan parkira do njega bez “žive duše” za upravljačem.



Osim što bi ovakva upotreba Park4U sustava služila za hvalisanje pred lokalnim supermarketom, prava, i mnogo važnija primjena bila bi za osobe sa invaliditetom. Naši sugrađani čija mobilnost ovisi o invalidskim kolicima svakodnevno muče muku sa uzanim parking mjestima koja ne dozvoljavaju odgovarajuću ekstrakciju kolica te bi ova aplikacija mogla unijeti novu dozu kvaliteta u njihove živote.

Nadamo se kako će Valeo uskoro ovu aplikaciju ponuditi i na tržištu.

IZVOR

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: