Pronađi članak:

21. 9. 2011.

Windows 8 (Developer Preview) - prvi utisci



Windows 8 je pred nama! Istina, do stabilne verzije moraćemo još dosta da pričekamo, a izdanje koje smo isprobali, a koje je Microsoft nedavno pustio kao besplatan download, zvanično se zove “Developer Preview”. Svejedno, i ovo je bilo dovoljno da naslutimo u kom se smeru kreće najpopularniji operativni sistem na svetu, ali i kakvi trendovi predstoje kada su u pitanju računari namenjeni “konzumiranju sadržaja”. Navikli ste na desktop, start meni i kliktanje po ikonicama? E, sada stiže nešto sasvim drugačije. Pripremite se za jedno novo iskustvo, kakvo nam donosi Windows 8, naredna iteracija najbitnijeg Microsoft operativnog sistema...

Windows 8 Developer Preview

Ako iole pratite IT scenu, verovatno niste propustili opštu pomamu za ultraprenosnim računarima. Počelo je sa netbukovima, nastavilo se stalnim „istanjivanjem“ laptopova, a onda su došli i tablet računari. Brojni korisnici zaključili su da najveći deo svojih računarskih potreba, poput surfovanja Internetom i uživanja u multimediji, sasvim lepo mogu obavljati na ovakvim uređajima umesto da sede ispred velikog računara koji zauzima dobar deo radnog stola, troši mnogo više struje i pravi buku. Zašto ovo uopšte spominjemo? Pa, kada bacite prvi pogled na interfejs Windowsa 8, biće vam jasno.



O novom Windowsu šuška se već neko vreme, a informacije koje su se mogle dobiti sa Interneta često su bile protivrečne. Najave o „revolucionarnom sistemu koji će izmeniti naše poimanje rada na računaru“ mahom smo zanemarivali jer je tako najavljivan gotovo svaki Windows do sada, a onda je Microsoft pre nedelju dana prikazao radnu verziju na BUILD konferenciji u Los Anđelesu. Nije bilo dalje sumnje – Windows 8 donosi najradikalniju promenu korisničkog interfejsa još od predstavljanja Windowsa 95.




Ono što smo definitivno znali već neko vreme u vezi sa Windowsom 8 jeste da će ovaj operativni sistem po prvi put postojati i u verziji za uređaje sa ARM procesorima. Inače, iako su Microsoft i Intel poznati kao kompanije sa dugogodišnjom saradnjom (danas većina korisnika računara radi na takozvanoj „Wintel“ platformi), Windows nije uvek bio strogo vezan za x86 arhitekturu već su postojale verzije za hardver koji se danas može smatrati egzotikom. Ipak, Windows za ARM je izuzetna novost. Takođe, Intel je shvatio da može izgubiti vrlo vredno tržište i intenzivno krenuo sa prilagođavanjem svojih arhitektura za ultraprenosne uređaje i nisku potrošnju. Rezultati toga mogli su se čuti na nedavno održanom Intel Developer Forumu, gde su najavljeni uređaji sa novom i daleko optimizovanijom generacijom Atoma. Bilo kako bilo, Microsoft će svakako završiti u plusu, jer će raditi na svim ovakvim uređajima. Ono što je najznačajnije je da je korisnički interfejs Windowsa morao doživeti ogroman fejslifting, ili bolje rečeno „reboot“, jer interfejs koji koristimo već petnaestak godina prosto nema šta da traži na tablet računarima kojima se upravlja prstima.



Microsoft je ponudio Developer Preview u vidu dve ISO slike (32-bitnu i 64-bitnu) koje se mogu nasnimiti na DVD i iskoristiti za instalaciju sistema. Mudro je izostavljena oznaka „8“ jer ovo nije čak ni beta verzija, već „snapshot“ na kome će biti izvedenoj još mnogo radova i koji verovatno koristi dobar deo Windows 7 sistemskih fajlova kao osnovu. Takođe ne sumnjamo da je osmica u imenu izostala i da bi postojalo dovoljno prostora za „pranje ruku“ ukoliko radikalno izmenjeni koncept upotrebe ne bude dočekan aplauzom. Developer Preview svakako nije izbačen besplatno jer u Microsoftu rade sve sami filantropi, već kao ispitivanje tržišta i osluškivanje reakcija na osnovu kojih će biti usmeren dalji razvoj sistema.

Slično kao i kod ranih verzija Windowsa 7, Developer Preview je ograničen na upotrebu do marta sledeće godine, pa čak i ako ste potpuno zadovoljni njegovim radom, nećete moći da ga koristite u nedogled kao besplatan operativni sistem.



Početak instalacione procedure je gotovo identičan onom na Windowsu 7. Osnovni koraci se svode na izbor jezika i particije, nakon čega sledi kopiranje fajlova. A posle restarta, iznenađenje! Usledio je wizard koji potpuno ignoriše sve na šta smo do sada navikli. Slova su veoma krupna i čitljiva, nema prozora, ceo dizajn je krajnje minimalistički, a umesto uobičajenih „check“ kućica za štikliranje, tu su slajderi očigledno optimizovani za „klizanje“ prstom po touch ekranu. Ovo je deo novog interfejsa po imenu Metro, a već se tokom instalacije vidi „koliko je sati“...



Kada se prošetate kroz pomenuti wizard koji je inače prepun opcija o sinhronizovanju sadržaja, učestvovanju u praćenju upotrebe ovoga ili onoga od strane Microsofta i slično, kao šlag na tortu biće vam zatražen vaš Live ID (koji, recimo, koristite za logovanje u Live Messenger ili na Xbox Live). Ovaj korak je moguće zaobići i kreirati običnog oflajn korisnika kao i na dosadašnjim izdanjima Windowsa, ali to nema mnogo smisla ako smo se već uhvatili operativnog sistema koji bi trebalo da predstavlja „preview“ budućnosti korišćenja računara.

Kao što ste primetili, ovih dana su gotovo svima u IT industriji puna usta „cloud computinga“, pa po Microsoftovom mišljenju Internet više nije proširenje već centar upotrebe, uz unifikovanje iskustva na svim uređajima koje koristite pod njihovim operativnim sistemima što podrazumeva i transparentno sinhronizovanje korisničkog naloga na više računara. Ako ništa, na Windowsu 8 je najveći deo posla i dalje moguće uraditi oflajn, za razliku od operativnog sistema Google Chrome, koji je neupotrebljiv dok se ne ulogujete sa Google nalogom...




Nakon logovanja, sačekala nas je zanimljiva „tapeta“ sa predelima američkog srednjeg zapada. Ovo ipak nije desktop već samo maska koja se može „otklizati“ pokretom prsta ili miša, nakon čega je usledio Start meni koji nimalo ne liči na ono što smo znali pod tim imenom, već izgleda kao moderan web sajt. Nema ikonica, nema strelica iz kojih iskaču podmeniji, nema polja za unos teksta radi brze pretrage. Tu je gomila „pločica“, očigledno optimizovanih za neprecizno pritiskanje prstima na tablet računarima.







Još uvek nema mesta panici. Klikom na „pločicu“ Desktop otvara se klasični Windows desktop koji znamo sa Windowsa 7. Kontekstni meni na desktopu je i dalje tu, moguće je podešavati već poznati „Super bar“ (doduše, u znatno manjoj meri nego ranije), a rade i dosadašnje prečice poput Win+R za Run dijalog ili Windows+Break za one koji obožavaju da čačkaju ispod haube. Ipak, klasičnog Start menija više nema i sa time se morate pomiriti (pritom pod „klasičnim“ podrazumevamo ono iz Windowsa 7, a ne originalni Windows 95 Start meni).






Klikom u donji levo ugao ekrana vratićete se na novi „pločasti“ Start meni, a ako zadržite kursor, pojaviće se nekoliko komandi za koje je karakteristično da izvlače novi panel sa desne strane ekrana, umesto da otvaraju uobičajene prozore. Komanda za pretragu koja se ovako dobija je ujedno i jedini način da pronađete dosadašnje aplikacije poput Calculatora, Command Prompta i drugih, osim ako ne pamtite imena njihovih EXE fajlova i pozivate ih iz Win+R dijaloga.



Windows Explorer je doživeo vidan redizajn, baš onako kako je proteklih meseci bilo objavljivano u „procurelim informacijama“ sa Interneta. Takozvani Ribbon, iako predstavljen još pre četiri godine u paketu Office, tek je sada zamenio klasični toolbar, i mišljenja smo da je ovo fenomenalan potez koji je drastično podigao upotrebljivost Explorera, makar za one koji većinu poslova obavljaju mišem (ostalima će Total Commander i dalje ostati neprikosnoven). Zakleti protivnici Ribbona neće se složiti sa time, ali su sve bitne komande logično raspoređene i izuzetno uočljive. Naravno, ima još mesta za doradu i ne sumnjamo da će Explorer Ribbon u finalnoj „osmici“ biti drugačiji, ali je ovo svejedno korak u pravom smeru.



Internet Explorer nosi oznaku 10, u pratnji obaveznog „Developer Preview“-a. U novom Windowsu prisutne su dve „verzije“ – jedna koja se pokreće u klasičnom prozoru sa desktopa i koja se vizuelno gotovo uopšte ne razlikuje od dobro poznate „devetke“, i druga koja se pokreće preko „pločice“ u Start meniju i koja je interfejsom u potpunosti prilagođena upotrebi prstom na ekranu osetljivom na dodir. Interesantno, Microsoft je objavio plan da potpomogne „odvikavanje“ od koncepta plaginova koji poznajemo još od ranih verzija Internet Explorera i Netscapea.




IE10 bi u prvom (prozorskom) režimu trebalo da ostavi podršku za plaginove zbog developera, poslovnih korisnika i svih drugih koji iz ovog ili onog razloga moraju da koriste Flash, Javu i štošta drugo. Nasuprot tome, IE u okviru Metro interfejsa bi radio bez podrške za plaginove, što smo i sami iskusili posetom sajtovima bogatim Flash animacijama koje su jednostavno bile ignorisane. Srećom, umesto ružnih pravougaonika sa porukom da nedostaje plagin koji nije podržan, a što se sreće na Appleovim iOS uređajima, ovde se regularno iscrtavala pozadina koja inače stoji iza Flash polja. Takođe, ukoliko je u okviru sajta definisan link na koji bi vodio klik na Flash animaciju, on bi i dalje funkcionisao, tako da kliktanje na „nevidljive“ banere na sajtovima i dalje funkcioniše.



Iz perspektive novih korisnika koji ne poznaju koncept plaginova, ovako nešto i ima smisla, jer tehnički slabo potkovan korisnik neće biti zbunjivan porukama o potrebi za instaliranjem ili osvežavanjem nekog plagina, pritom će se propagirati upotreba HTML-a 5, a u teoriji bi ceo browser trebalo da radi stabilnije jer neće moći da ga kompromituju programerski propusti u plaginovima. Ipak, IE10 u Metro režimu nije bio stoprocentno stabilan jer je ovo i dalje test verzija softvera, ali je barem interfejs dobro optimizovan za touch uređaje.



U početnom Start meniju mogu se uočiti mnogi programi koji izgledaju kao da su napravljeni u Flashu. Microsoft se nedavno oglasio i na tu temu – to je novi koncept takozvanih „modernih“ aplikacija koje su suštinski HTML5 aplikacije izvršavane pod IE „školjkom“. S obzirom da se u HTML-u 5 mogu napraviti prilično napredne stvari ovog tipa, Microsoft je time rešio i problem kompatibilnosti sa ARM uređajima – uobičajeni x86 programi za PC neće raditi na ARM verziji Windowsa 8, ali HTML5, odnosno „moderne aplikacije“ svakako hoće.



Ono što je očigledno jeste da je rad na klasičnom desktopu sa prozorima namenjen zaista za rad sa „productivity“ aplikacijama, dok je Metro interfejs okrenut čistom „konzumiranju“ sadržaja. Čak su i neke dosadašnje, uslovno rečeno, sistemske komponente prerađene u Metro, a najdrastičniji primer je Control Panel, koji ni izbliza ne nalikuje onome na šta smo navikli. Logika je jasna – sve što će se iole često koristiti na uređajima sa touch interfejsom, prilagođeno je touch interfejsu. Za ostalo, tu je klasični desktop na kome ćete i dalje upravljati mišem. Zanimljivo, Windows Media Center je još u prethodnim verzijama ovog operativnog sistema imao interfejs sa krupnim elementima, namenjen „nišanjenju“ iz daljine. Iako smo jedva čekali da vidimo kako Media Center izgleda u Metro interfejsu, nastupilo je razočarenje jer je Media Center naprosto izostao iz ovog izdanja. Štaviše, postoje indicije da on neće postojati ni u finalnoj verziji „osmice“, makar ne onako kako ga očekujemo, već će eventualno biti „stopljen“ sa ostatkom operativnog sistema.



Što se tiče vidnih podešavanja „ispod haube“, očigledan je drastični redizajn Task Managera. Umesto varijante koja se jedva menjala poslednjih deset i više godina, tu je nova aplikacija krcata informacijama u vezi sa korisnikom, aktivnim procesima i zauzećem resursa. Umesto dosadašnje generičke liste aktivnih programa, oni su sada razvrstani u grupe, uz jasan prikaz koliko kojih resursa zauzimaju (ako ništa, sada je drastično jednostavnije videti koji vam to program zauzima ceo protok na Internetu). Tu su i pregledniji grafikoni koji prikazuju zauzeće procesora i memorije kao i opterećenje diska i mreže. Ne treba zaboraviti ni listu aktivnih „modernih aplikacija“ – s obzirom da se one izvršavaju unutar IE školjke, bez ove liste bilo bi teže pratiti njihov rad.





Kada svedemo utiske...

Utisci nakon korišćenja test verzije Windowsa jako su pomešani. Sa jedne strane tu je novi Metro interfejs koji je u velikoj meri razrađen (ako ne računamo nezgrapno prebacivanje između „modernih aplikacija“, s obzirom da sve rade u fullscreen režimu) i deluje prilično upotrebljivo na touchscreen uređajima, ali je njegovo „spajanje“ sa klasičnim Windows desktopom izvedeno posve nezgrapno. Naravno, svesni smo statusa ovog softvera – očekujemo da će finalno izdanje „osmice“ biti prijatnije i prirodnije za rad, ali svejedno nismo sigurni kako će se ova kombinacija dva različita „sveta“ dopasti onima koji računar zapravo koriste za posao, a o vlasnicima ogromnih monitora visoke rezolucije da i ne govorimo.



Sa druge strane, ne sumnjamo da Microsoftu ciljna grupa novog Windowsa ovoga puta ne predstavljaju zagriženi PC korisnici, već narasla baza pukih „konzumenata“ sadržaja, i da su rešili da u poslednji čas uskoče u Tablet PC kolo s obzirom da je sa Androidom 3 vrag definitivno odneo šalu. „Producenti“ sadržaja uvek će moći da ostanu na odličnom Windowsu 7, dok će „konzumenti“ imati šta da koriste na svojim prenosnim uređajima, naravno kada Microsoft dobro ispegla interfejs i ako marketing ne zakaže. Ostaje samo da posmatramo okršaje na polju ARM uređaja, gde će Google i Microsoft bez sumnje voditi žestoku bitku za prevlast.

preuzeto sa

1 коментар:

  1. slucajno sam uinstalirao mail u start meniu u windowsu 8 pa neznam kako da vratim da li moze naeka pomoc hvala unapred

    ОдговориИзбриши

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: