Pronađi članak:

15. 9. 2011.

Windows 8, najrizičniji potez u istoriji Microsofta



Pred skoro 5.000 programera koji su prisustvovali konferenciji BUILD, Microsoft je ponovo prikazao najznačajnije promene u svom računarskom biznisu još od Windowsa 95. U pitanju je, svakako, Windows 8, o kojem smo već znali dosta detalja, ali sada imamo znatno kompletniju sliku. Jednostavno, sada je više nego jasno da je Windows 8 pravi, beskompromisni operativni sistem za tablete, ili mobilne računare, kako god želite... Uostalom, kada je Apple predstavio prvi iPad, Stiv Džobs i jeste rekao da su tableti budućnost personalnog računarstva. Izgleda da nije pogrešio...

Microsoft je potpuno radikalizovao pristup izradi jednog operativnog sistema. Umesto da "tera" korisnika da bira između platforme za tablete i standardne računare, te da ograniči broj aplikacija za svaku varijantu, softverski div je sve ponudio u jednom pakovanju. Windows 8 može da radi na uređajima sa ekranima dijagonala od 10 do 27 inča - sve zavisi od potreba korisnika. U zavisnosti od potreba i aplikacije koja je trenutno aktivna, menjaće se i izgled interfejsa (klasični Windowsov ili novi mobilni interfejs koji nosi ime Metro).

Okrenut mobilnim uređajima

Stiv Balmer, direktor Microsofta, izjavio je da je Windows 8 najriskantniji potez njegove kompanije do sada. Po svemu što smo videli na BUILD-u, te reči nisu preterane. Rad na "osmici" Microsoft je započeo 2009. godine, pet meseci pre nego što je lansiran Windows 7, platforma koja će činiti "osnovu" za novu verziju. Prema rečima Stivena Sinovskog, glavnog čoveka projekta Windows 8, činjenica da se pošlo od Windowsa 7 garantuje apsolutnu kompatibilnost aplikacija. A to je veoma bitno, jer je Windows 7 prodat u 450 miliona kopija, što znači da je ogroman broj korisnika naviknut na njega i klasični Windows softver.

Novi Windows će ipak biti apsolutno okrenut mobilnim uređajima. O tome dovoljno govori već samo uključivanje računara na kojem je instaliran - odmah se "upada" na tzv. "lockscreen" koji je sličan onome kod Windows Phone 7 mobilnih telefona. Sličnost sa tim mobilnim interfejsom se nastavlja i kada se korisnik uloguje, a odmah upada u oko činjenica da više nema čuvenog Start Menija. Dakle, osnovni interfejs se sastoji od odvojenih "pločica" (Tiles) sa dinamički osvežavanim informacijama.

Programeri tek treba da se naviknu na ovaj koncept, jer će im za buduće Windows aplikacije na raspolaganju biti novi API-ji, koji dozvoljavaju aplikacijama da dele informacije i međusobno i sa samim operativnim sistemom. Oni će moći da koriste širok spektar razvojnih alata: C++ i C#, HTML/CSS i Java Script, kao i novi Windows RunTime API (WinRT). Što je najinteresantnije, sve aplikacije i vidžete koje naprave za Windows 8, programeri će lako moći da učine kompatibilnim i sa Windowsom Phone 7. Stiven Sinovski je to demonstrirao tako što je, izmenivši samo jednu liniju koda, aplikaciju Silverlight "naterao" da radi na platformi WP7.

Na konferenciji BUILD, Microsoft je programerima podelio i prototip Samsungovog tableta na kojem se "vrti" beta verzija nove platforme. Uređaj se zove Samsung Windows 8 Developer Preview PC, radi na Intel Core i5 procesoru, a u ovom obliku neće biti dostupan u slobodnoj prodaji. On jednostavno služi za "eksperimentisanje". Interesovanje programera za njega garantuje da ćemo odmah pod predstavljanju novog OS-a videti brdo interesantnih aplikacija.

Promenljivi interfejs

Aplikacije, kada rade na tabletu (Metro interfejs), prikazivaće se preko celog ekrana, bez ikakvih dodatnih linija sa touch komandama. Njima će se upravljati isključivo gesturama - pokretima prstiju preko touch ekrana. Stoga su sve četiri ivice ekrana aktivne: povlačenjem leve stranice se prebacuje između otvorenih aplikacija, a povlačenjem desne se dobija pristup dodatnim komandama (podešavanja, pretraživanje, deljenje itd). Povlačenje gornje ili donje ivice obezbeđuje pristup kontekstualnim opcijama za trenutno otvorenu aplikaciju.

Naravno, pošto Windows 8 podržava standardne Windows (Windows 7) aplikacije, njih u svakom trenutku možete otvoriti u "klasičnom" Windows (Aero) interfejsu. Moguć je, međutim, i deljenje ekrana na takav način da se u jednom delu prikazuje klasični interfejs, a u drugom novi (Metro). Sjajno!

Sve je "ugrađeno"

Novi Windows će bez ikakvih kompromisa moći da radi čak i sa Intel Atom procesorima i 1 GB RAM memorije, tvrdi Microsoft. To je zato što je novi, laki interfejs "ugrađen" u samu platformu, a nije dodatna "maska", koja bi "srkala" sistemske resurse. U platformu će biti ugrađen/integrisan i softver za virtuelizaciju HyperV, zatim pristup SkyDrive cloud servisu (skladištenje podataka na Internetu), pa čak i antivirusni program.

Uz sve to, Microsoft će za Windows 8 spremiti posebnu online prodavnicu aplikacija, po ugledu na App Store i Android Market. Zvaće se Windows Store i na njemu će biti "softvera za bilo koji hardver" (aplikacije kompatibilne sa x86, x64 ili ARM procesorima). Servis će biti pokrenut kada Windows 8 bude doživeo tržišnu premijeru. Korisnici će imati mogućnost da jednu aplikaciju, sa svim njenim podešavanjima i praćenjem updatea, instaliraju na pet različitih kompjutera. Uz to, podrška za NFC tehnologiju će omogućiti jednostavno deljenje aplikacija između dva uređaja.

Stvarno obećava

Sve što smo naveli samo je mali deo noviteta koje će doneti Windows 8, na kojem Microsoft nastavlja intenzivno da radi. Međutim, i ovo što smo videli deluje više nego impresivno. Ostaje nam da vidimo kako će kompanija na kraju sve to spakovati u softver pogodan za masovnu upotrebu, te da li će biti isporučena obećana kompatilnost različitog softvera.

Ako ste programer i ako vas interesuju mogućnost stvaranja aplikacija za Windows 8, obavezno posetite ovaj sajt.

Više informacija o prezentaciji Windowsa 8 na konferenciji BUILD pronađite ovde.

Pogledajte video:



(izvor)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: