Pronađi članak:

8. 10. 2011.

Čuvajte se lažnih iPhona (vodič za internet kupovinu)



Nestrpljivost bi mogla skupo koštati neoprezne ljubitelje pametnih telefona - nekoliko kineskih siteova nudi (još) nepostojeći iPhone 5.

Procenjuje se da je do deset posto svih tehnoloških proizvoda koji se globalno nađu u prodaji krivotvoreno. Zbog njih kompanije koje proizvode i prodaju originale godišnje gube oko sto milijardi dolara prihoda.

Mnogi se na tržištu nađu putem online tržišta, poput eBaya ili Craigslista. A mnogi i u Kini.

Tako se u ponudi sajtova poput EC21.com i Taobao.com (koji ima 370 miliona registrovanih korisnika) našao iPhone 5, i to po simboličnoj ceni od 31 dolara, prenosi CNet navode agencije France Press.

Neke se nudi pod nazivima kao što su HiPhone 5 ili iiPhone 5, kako bi se prikrilo da su lažirani. Ali, na njima je Appleov logo, a izgledaju baš kao taj popularni pametni telefon.

Kineske vlasti su već početkom ove nedelje zaplenile lažnjake petice. Do sada se nisu pojavili na Amazonu, eBayu i sličnim sajtovima, no verovatno je samo pitanje vremena.

Oni koji proizvode lažne proizvode obično ih plasiraju neposredno pre dugo iščekivanog lansiranja originala, kako bi što bolje iskoristili nestrpljivost i naivnost kupaca, ali i okoristili se besplatnom reklamom.

Apple, naravno, nije jedina meta - na udaru su i proizvodi Nokije, RIM-a, HTC-a, Samsunga, Motorole...

Lažnjaci obično imaju sporije procesore, nemaju sve mogućnosti koje nude originali, a često ne izdrže više od par nedelja korišćenja.

Da se ne biste prevarili prilikom kupovine online, postavite sebi ova pitanja:




Je li cena previše dobra da bi bila istinita?
Ako jeste, gotovo je sigurno da je reč o lažnjaku ili robi sumnjivog porekla. Malo je verovatno da će vam trgovci dati ogroman popust na nove originalne proizvode.

Imaju li neobično veliki broj proizvoda u prodaji?
Firme poput Applea vrlo dobro kontrolišu svoje prodajne kanale. Teško da će bilo ko na eBayu ili Amazonu moći da ponudi više od nekoliko friških iPhoneova. Ne ide lako ni sa starijim modelima.

Izgleda li proizvod kako treba?
To je teško proceniti online, naročito kad novi proizvod spolja izgleda poput starog, kao što je slučaj s modelom 4GS.

Zato pažljivo pogledajte i proverite nudi li uređaj ono što bi trebao. Ako se u ponudi nađe nešto čega na Appleovim stranicama nema ili nešto nedostaje, vreme je za uzbunu.




Možete li vratiti uređaj?
Ako ne možete, razmislite dobro želite li zaista da obavite kupovinu pod tim uslovima. Trgovac originalima ne bi trebalo da ima problema s time.

Ima li garanciju?
Svi proizvođači pametnih telefona nude garanciju, koja pokriva sam uređaj, prateću opremu i softver. Obično traje godinu dana, a poneki trgovci tome dodaju i sopstvenu produženu garanciju.

Ima li trgovac stranicu na Facebooku ili korisnički račun na Twitteru?
Ako ima, provjerite što drugi kupci kažu o njima. I pokušajte doznati koliko dugo posluju. Prevaranti često gase tvrtke i otvaraju nove.

preuzeto sa

1 коментар:

  1. Pa zaista jeste cudno da iPhone kosta 31 USD, tu odmah treba posumnjati. Zato i treba kupovati preko proverenih sajtova
    Mozda ce nekome biti od koristi ova informacija za kupovinu preko interneta iz Amerike. Preko sajta www.viaddress.com je moguce kupovati robu iz Amerike, cak i preko onih prodavaca koji ne nude isporuku za nasu zemlju. Viaddress u tom slucaju vrsi ulogu posrednika, gde se roba salje najpre njemu, a zatim oni dostavljaju vama. Veoma jednostavno i prakticno

    ОдговориИзбриши

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: