Pronađi članak:

6. 10. 2011.

Ko je bio Stiv Džobs



Jedan od najvećih vizionara IT industrije i sjajan govornik, samo su neki od epiteta koji su godinama unazad pratili ime Stiva Džobsa.

Osnivači Applea - Stiv Voznijak i Stiv Džobs

Džobs je rođen 24.februara 1955. godine u San Francisku, a njegovi biološki roditelji, dali su ga na usvajanje, po navodno, naredbi oca njegove bioološke majke.

Usvojili su ga Pol i Klara Džobs, a njegov biološki otac, Abdulfattah Džon Jandali, nedavno je da niz intervjua američkim medijima rekavši da žali zbog toga što je Stiv dat na usvajanje.

Napustio je koledž nakon prvog semestra, ali je nastavio da posećuje neka predavanja.




Sa Stivom Voznijakom i Ronaldom Vejnom osnovao je kompaniju Apple, a njihov prvi proizvod bio je računar Apple I, računar sastavljen u Džobsovoj garaži, koji su prodavali po ceni od 666,66 dolara. Sledeće godine stigao je i Apple II.

Kuća i garaža u kojoj je osnovan Apple

Nakon početnog uspeha, u Apple dolazi Džon Skali, koji postaje izvršni direktor kompanije, međutim kada je došlo do pada u poslovanju, odnosi između Skalija i Džobsa su se pogoršali, i ovaj ga je sklonio sa čela Macintosh odeljenja.

Osećajući da ga udaljavaju od firme koju je sam osnovao, Džobs odlazi iz kompanije i osniva kompaniju NeXT Computers 1985. godine.

Devet godina kasnije, Apple kupuje NeXT i Stiv se vraća u svoju matičnu kompaniju.


Džobs je 1991. godine oženio je Loren Pauel, sa kojom ima troje dece, sina i dve ćerke. Takođe, ima i jedno dete iz prethodne veze, ćerku rođenu 1978. godine za koju je najpre govorio da nije njegova, jer on ne može imati dece.

Sredinom 2004. godine dijagnostikovan mu je tumor pankreasa, a kako se radi o retkoj vrsti raka, prognoze su bile loše. Ipak, Džobs je uspeo da se oporavi.




Zatim je 2009. godne odsustvovao iz kompanije kada mu je izvršena transplantacija jetre, da bi januara ove godine, iz Applea ponovo stiglo saopštenje da će Džobs zbog svog zdravstvenog stanja odsustvovati iz kompanije. Uprkos tome što je bio na bolovanju, Džobs se pojavio na predstavljanju novog iPada u martu i tradicionalnoj junskoj Apple konferenciji, a mnogi su očekivali njegovo pojavljivanje i tokom nedavnom predstavljanja novog iPhone.

Odluku o trajnom povlačenju sa pozicije izvršnog direktora objavio je 24. avgusta, a preminuo je tokom jučerašnjeg dana u krugu svoje porodice.

Džobs je bio veliki fan Bitlsa, voleo je Baha i nije jeo meso, osim ribe.

Bio je poznat po svoj oblačenju - crnoj rolci, brenda St. Croix, farmerkama Levi's 501 i New Balance 991 patikama, što je najčešće nosio.

Video tribute:



preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: