Pronađi članak:

25. 10. 2011.

Šta otkriva biografija Stiva Džobsa



Džobs je bio skeptik čitavog života, od religije je "digao ruke" zbog dece koja umiru od gladi, a rak pankreasa pokušao je da izleči biljnim preparatima.

Nova biografija o osnivaču kompanije Apple Stivu Džobsu koju je napisao nekadašnji glavni urednik "Tajma" Volter Ajsakson, biće objavljena u ponedeljak.

Ajsakson je u knjizi "Stiv Džobs" napisao da je Džobs digao ruke od religije zbog dece koja umiru od gladi, odlagao operaciju raka pankerasa pokušavajući da se izleči biljnim preparatima i rekao za menadžere koji su preuzeli Apple da su korumpirani, preneo je AP.




U knjizi stoji i da je Džobs došao na ideju da kompaniju nazove Apple ("jabuka") dok je bio na posebnom režimu ishrane hraneći se isključivo voćem.

Džobs je rekao Ajsaksonu da je probao različite režime dijetalne ishrane ukljčujući i konzumiranje isključivo voća i povrća.

Kada je imenovao kompaniju Apple jeo je samo voće. Toga dana vratio se sa farme jabuka i pomislio je taj naziv "zabavan, odvažan i smiren", napisao je Ajsakson.

On je otkrio nekadašnjem glavnom uredniku "Tajma" i da nije želeo da ide na koledž, već da je samo konkurisao na Ridu, skupom privatnom koledžu u Portlandu, u Oregonu. Kada su ga primili, roditelji su pokušali da ga odgovre da ne studira na tom faklutetu, ali im je on rekao da ne želi da ide ni na jedan drugi. Iako je bio uzbuđen što pohađa Rid, napustio ga je za manje od godinu dana i nikada se nije vratio.




On je, kako je Ajsakson napisao u knjizi, odustao od hrišćanske vere u 13. godini kada je na naslovnici magazina "Lajf" video decu koja umiru od gladi. U knjizi stoji da je on tada pitao školskog sveštenika da li zna šta će se dogoditi toj deci. Nikada se više nije vratio religiji, iako je kasnije proučavao zen budizam.

Kada je reč o odluci da odloži operaciju, pošto je saznao da ima rak pankreasa, Ajsakson piše da je Džobs jeo isključivo voće i povrće, koristio akupunkturu i biljne lekove i razne druge metode o kojima se informisao na Internetu, pa se čak konsultovao i sa vidovitim ljudima.

U to vreme bio je i pod uticajem jednog lekara koji je savetovao svojim pacijentima da isključivo piju sokove, čiste creva i sprovode druge stvari za koje nije dokazano da pomažu u izlečenju raka.

Ajsakson u knjizi citira Džobsa: "Stvarno nisam želeo da mi otvaraju telo, pa sam pokušao da vidim da li će druge stvari uroditi plodom."

Džobs je nazvao izvršne direktore u kompanije Apple korumpiranim ljudima kojima je isključivo stalo do novca, dok je sebe opisao kao čoveka kome je mnogo važniji proizvod od profita. Bitku sa kancerom izgubio je 5. oktobra u 56. godini.

izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: