Pronađi članak:

29. 11. 2011.

Američki zavod za patente izložio Džobsove inovacije



Američki zavod za patente i robne marke (United States Patent and Trademark Office, USPTO) čije je sedište u gradu Aleksandrija u Virdžiniji, nedavno je u atrijumu jedne svoje zgrade otvorio izložbu sa 30 velikih panela u vidu Ajfona (iPhone), s kojom odaje priznanje pronalascima pokojnog Stiva Džobsa.

Svaki model Ajfona prikazuje patente u kojima je Džobs naveden kao pronalazač ili ko-pronalazač. Prikazano je preko 300 patenata, što posetiocima daje priliku za vizuelnu šetnju kroz Eplovu (Apple) istoriju dizajna i inovacija.

„Zanimljivo je videti sve te oblike i slike koje su ljudima tako poznate, ali ovog puta u patentnim prijavama“, rekao je Rini Paiva, izvršni direktor Nacionalnog Hola slavnih pronalazača i muzeja (National Inventors Hall of Fame and Museum), ogranka patentnog zavoda koji je pripremio izložbu.




Patenti za tehnološke uređaje ne rezultiraju uvek stvarnim proizvodima koji se pojave na tržištu, ali dokumentuju pronalazačevo istraživanje i metodologiju u različitim oblastima dizajna i inženjeringa. Često se dešava da više patentiranih tehnologija zajedno formiraju stvarni proizvod, kao što je Ajped (iPad).

Mnogi su Džobsovo angažovanje u Eplu videli pre svega u ulozi poslovnog pregovarača, ali sudeći prema patentnim podacima on je bio i prilično plodan pronalazač. Među patentima u kojima je naveden kao pronalazač ili ko-pronalazač nalaze se dizajn tabličnog računara s ekranom osetljivim na dodir (koji danas zovemo Ajped), potom čuvena napojna jedinica zvana cigla koja se koristila za punjenje prenosivih računara, i računar Ajmek (iMac) u vidu stone lampe napravljen 2002.

Izložba će biti otvorena do 15. januara, a ulaz je besplatan.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: