Pronađi članak:

19. 11. 2011.

Google, FB i Twitter protiv novog zakona



Novi zakoni koji bi trebalo da američkim vlastima pomognu da se izbore sa piraterijom vode u cenzuru interneta, rekao je Erik Šmit, doskorašnji izvršni direktor Googlea.

Google, Facebook, AOL, Twitter, Mozilla neke su od kompanija koje su se pobunile protiv zakona pod nazivom Stop Online Piracy Act (SOPA), koji vlastima i nosiocima autorskih prava omogućava da ukinu finansijsku podršku sajtovima koji se povezuju sa piraterijom i to tako što bi provajderima, kompanijama koje stoji iza pretraživača, sistemima za onlajn plaćanje i oglašivačkim mrežama bilo bi zabranjeno da posluju sa sajtovima koji se mogu povezati sa onlajn piraterijom.




Šmit je ovakvo rešenje nazvao drakonskim.

"Postoji zakon koji traži od provajdera da ukloni URL sa weba, kada sam poslednji put proverio to se nazivalo cenzura", rekao je Šmit.

Među onima koji ovakav zakon podržavaju nalazi se Američka privredna komora, Asocijacija filmskih stvaralaca Amerike i Asocijacija muzičkih izdavača Amerike, a predlog zakona predstavljen je pre oko mesec dana.

Pismo koje su kompanije uputile američkom Senatu, a u kojem upozoravaju na opasnosti koje uvođenje ovakvog akta može izazvati možete pročitati ovde.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: