Pronađi članak:

11. 11. 2011.

Prva knjiga srpskog pisca na iTunesu



Roman o zabranjenoj ljubavi Srbina i Persijanke prva srpska knjiga u ponudi iTunesa. Domaći izdavači smatraju da kod nas još ne postoji tržište za elektronske knjige.

Roman "Ljubav u Persiji" autora Mileta Eraka prva je knjiga na srpskom jeziku koja može da se kupi u digitalnom obliku u App Store, onlajn prodavnici aplikacija i multimedija za proizvode kompanije Apple, piše "Press".

Kompanija New Look Entertainment dobila je licencu za razvoj aplikacija za iPhone, iPad i iPod Touch, koje se prodaju u ovoj velikoj Internet prodavnici.




Ivan Košutić iz kompanije New Look Entertainment kaže za "Press" da je prva knjiga pažljivo birana.
"Imali smo na raspolaganju puno knjiga i Erakova se nametnula kao najbolja u selekciji. Ovo je samo početak i nameravamo da objavimo još puno naslova", govori menadžer kompanije koja je odlučila da srpsku književnost uvede u digitalno doba.

"Postoje planovi da se objavi još knjiga i da se na takav način srpska kulturna baština ponudi svetu. Moja knjiga je odabrana tako što su kontaktirali sa desetak izdavača, pregledali razne knjige i odlučili se za moju. Vrlo mi je drago zbog toga", kaže za "Press" pisac Mile Erak. On je uveren da će elektronske knjige jednog dana imati primat nad papirnim zbog jednostavnosti pristupa takvim knjigama:




"Knjige u elektronskom obliku su budućnost književnosti zato što možete da sa lakoćom sastavite ogromnu elektronsku biblioteku i da knjige memorišete tako da vam uvek budu dostupne, kao i vašim prijateljima i porodici."

Kako Erak kaže, njegova knjiga "Ljubav u Persiji" upravo se prevodi na engleski i persijski (farsi) jezik, a taj veliki posao biće završen do kraja godine.

Glavni junaci knjige su srpski diplomata Miša i lepotica iz Persije Makšid, a u centru priče je njihova zabranjena ljubav.

Najtraženije i najčitanije knjige, međutim, verovatno nećemo skoro videti u ponudi u virtuelnoj trgovini kompanije Apple. Srpski izdavači su prilično rezervisani kad je reč o prebacivanju knjiga u digitalni format, iako, kako kaže Jasna Novakov Sibinović iz "Geopoetike", svako ko se ozbiljno bavi objavljivanjem knjiga o tome svakodnevno razmišlja.

"'Geopetika' planira digitalizaciju knjiga, ali ne u skorije vreme. Mislim da smo mi veoma daleko od toga, ako se zna da u Španiji, na primer, prodaja digitalnih knjiga čini svega dva odsto ukupne prodaje knjiga, a u SAD oko 20 odsto", kaže sagovornica "Pressa".

Aleksandar Ilić, zadužen za sajt "Lagune", kaže da je razlog za objavljivanje digitalnih knjiga to što one predstavljaju budućnost knjige, ali da u ovom trenutku postoje tri ozbiljna razloga koji su protiv: nedovoljno tržište koje ne može da pokrije velika ulaganja, nedefinisan pravni status e-knjige i piraterija.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: