Pronađi članak:

19. 12. 2011.

Pokretanje Siri asistenta na starijim uređajima bi moglo postati legalno



Appleov asistent Siri bio je tema mnogih postova i diskusija tokom protekla dva meseca. Po nekima, to je bila jedina opcija vredna značaja koju je doneo novi iPhone 4S i dosta hakera bacilo se na posao ne bi li omogućili instalaciju Siri na starije iUređaje.

Šok je došao vrlo brzo jer je ustanovljeno da je sa pravne strane Siri nemoguće portovati na druge uređaje jer bi značilo direktno kopiranje diela programa koji je zaštićen. Ipak, hakeri su najavili da neće odustati dok ne nađu način da Siri legalno proradi na drugim uređajima a potpuno neočekivani praznični dar došao je od samog Applea.




U toku noći postala je dostupna nešto drugačija verzija iOS-a 5.0.1 za iPhone 4S. Kako nije otkrivena nikakva novina predpostavilo se da Apple pokušava još jednom rešiti probleme sa baterijom koje su iskusili vlasnici (ne samo ovog) iUređaja. Analizirajući code novog firmware-a otkriveno je nešto vrlo zanimljivo. Po prvi put ramdisk za neki iPhone 4S firmware nije zaštićen nego su fajlovi jednostavno vidljivi.

Prva potvrda ovoga došla je preko hakera MuscleNerda. Zbog činjenice da enkripcija ovdje nedostaje, hakeri su u mogućnosti legalno da kopiraju Siri fajlove. Ovo je svakako pozitivna stvar za sve nas koji smo poželeli da Siri isprobamo na svojim iPhonima 4, 3GS, iPod touch...





Nikome nije jasno kako je Apple mogao napraviti ovakav propust ali njihov gubitak mogao bi biti naša dobit. Međutim, nije sve bez vraga. Brže – bolje Apple bi mogao vratiti enkripciju ramdiska a onda bi legalnost korištenja fileova prikupljenih danas bila u sivom području. Drugi problem je činjenica da Appleovi Siri serveri analiziraju UDID uređaja koji im pristupa pa ako nije reč o iPhonu 4S pristup će biti odbijen. Ukoliko želimo funkcionalan Siri port hakeri će morati pronaći način da se ovo zaobiđe.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: