Pronađi članak:

18. 1. 2012.

iUređaji budućnosti mogli bi biti vodootporni



Bilo bi zanimljivo videti neku statistiku koja otkriva koliko gadgeta svoj život završe (prerano) usled bliskog kontakta sa vodom ili nekom drugom tecnoscu. Ta brojka sasvim sigurno nije zanemariva a najnovije glasine nam sugerišu da bi to uskoro moglo postati stvar prošlosti.

Na nedavno završenoj konferenciji CES (jednom od najvećih i najpoznatijih svetskih sajmova koji prezentuju najnovije iz sveta račnara i informacione tehnologije); malo poznata kompanija HzO na svome štandu potapa smartphonove i slične gadgete u akvarijum ispunjen vodom. Svaki od potopljenih uređaja neometano nastavlja svoj rad, ne samo u vodi nego i nakon vadjenja iz akvarijuma.




Nano tehnologija koja je korištena da zašitite vitalne dielove ovih uređaja je, u najmanju ruku, fascinantna a zove se WaterBlock. Čelnici ove kompanije najavili su kako bi njihovu tehnologiju mogli videti vrlo skoro u uređajima vodećih svetskih kompanija. Navodno, u igri su pregovori sa Apple-om koji bi WaterBlock voleo primeniti na celoj ponudi iUređaja a moguće je i da se postigne dogovor sa Samsungom jer je prvi čovjek ove kompanije viđen na HzO štandu vidno impresioniran.

Zanimljivo je i to da kompanija Liquipel namerava tržištu ponuditi sličnu zaštitu smartphona od oštećenja vodom po ceni od 59$. U slučaju da HzO postigne dogovor sa Apple-om, Samsungom (možda i nekim drugim proizvođačima), to bi značilo da WaterBlock bio primenjen na desetine miliouna uređaja a to bi oborilo cenu do te mjere da ne bi uticala na ukupnu cenu uređaja. Iskreno se nadamo da će ova tehnologija pronaći put do krajnjih korisnika.

Pogledajte video demo:



preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: