Pronađi članak:

16. 1. 2012.

Nove vibracije za nove mobilne telefone



Nekoliko tehnoloških kompanija pokušaće da promeni sadašnji način korišćenja vibracija mobilnih telefona.

Na Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike koji se ove sedmice održava u Las Vegasu, kompanija Artificial Muscle Inc. predstavila je tehnologiju koja će korisnicima mobilnih telefona realnije dočarati vibracije.

Kompanija je predstavila ViviTouch motor na unapređenoj verziji telefona iPhone, koji omogućava realniji osećaj vibriranja prilikom igranja igrica u kojima na primer lopta udari u zid, ali i kod običnog kucanja tekstualnih poruka.




ViviTouch motor daje poseban osećaj prilikom virtuelne vožnje motora "harli dejvidson", kao i u simuliranja otkucaja srca.



Tehnologija je zasnovana na takozvanim plastičnim mišićima i njihovoj kontrakciji. Nova tehnologija omogućava kontrolisane vibracije na različitim frekvencijama.

Sadašnja tehnologija za stvaranje vibracija u mobilnom telefonu zasniva se na elektromotoru koji vibrira na samo jednoj frekvenciji.

To znači da korisnik svaki put oseti isto podrhtavanje uređaja, bez obzira na to da li je reč o nekoj dinamičnoj igri, ili pisanju poruka.

Za sada nema podataka koliko će koštati Vivitouch motor, ali se očekuje da će od septembra biti na tržištu. Proizvođači video igrica za mobilne telefone i tablete tvrde da će to omogućiti široku primenu i pravljenje mnogo boljih igara.

I finska kompanija Senseg OY ima svoj proizvod u tom segmentu tržišta koji električne impulse pretvara u vibracije.

Njihova tehnologija takođe će korisnicima omogućiti realnije osećanje vibracija telefona. Tako će kod kucanja poruka svako slovo proizvoditi drugačije vibracije, što će olakšati upotrebu telefona.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: