Pronađi članak:

29. 2. 2012.

Apple ima više gotovine nego što mu je potrebno



Kompanija Apple održala je krajem ove nedelje redovnu godišnju skupštinu deoničara, na kojoj je raspravljano o poslovanju kompanije. Tom prilikom, izvršni direktor Applea Tim Kuk izjavio je da Apple ima više gotovine nego što mu je potrebno.

Apple trenutno ima oko 98 milijardi dolara gotovine. Prema Kukovim rečima, sledeći zadatak rukovodstva Applea biće da odluči da li će kompanija napustiti dugogodišnju praksu koju je uveo nekadašnji izvršni direktor Stiv Džobs da ne isplaćuje dividende svojim deoničarima.

Pitanje isplate deonica je osetljivo i neće biti rešeno tako lako, najavio je Kuk. Apple je po odluci Stiva Džobsa 1995. godine prestao da isplaćuje dividende svojim deoničarima jer je kompanija bila u tako velikim problemima da joj je bio potreban svaki dolar. Štaviše, stvari su po Apple stajale toliko loše da se kompanija obratila Microsoftu, koji joj je 1997. godine pozajmio 150 miliona USD. Pozajmica se poklopila sa imenovanjem Džobsa na mesto izvršnog direktora Applea, što se pokazalo kao presudna odluka po kompaniju.



Sećanje na teška vremena kroz koja je kompanija prolazila, navelo je Džobsa da Apple prikuplja gotovinu čak i kada je kompanija postala više nego uspešna.

Čini se da je Kuk naklonjeniji ideji da Apple počne ponovo da isplaćuje dividende deoničarima. “Iskreno govoreći, imamo više gotovine nego što je potrebno za poslovanje kompanije”, rekao je Kuk deoničarima.

Zanimljiva je bila reakcija deoničara na ovu temu. Jedan od njih je apelovao na Kuka da odbije zahtev da se dividende (ako se budu isplaćivale) isplaćuju svaka tri meseca. Po njegovom mišljenju bolje bi bilo da se dividende isplaćuju jednom godišnje. Ako bi Apple isplaćivao dividende tromesečno, to bi bio loš signal investitorima koji bi mogli pomisliti da kompanija nije u stanju da održi vrednost svojih deonica, smatra taj Appleov deoničar.

Tokom prošle godine, vrednost Appleovih deonica je porasla za 50%, tako da se u rukama deoničara nalazi oko 160 milijardi USD. Što se tržišne vrednosti kompanije tiče, ona iznosi 480 milijardi USD, što je više od ukupne vrednosti Microsofta i Googlea.

Vrednost Appleovih deonica je krajem ove nedelje porasla za 3,35 USD i dostigla vrednost od 516,39 USD za jednu deonicu. Ta visoka cena je navela neke deoničare da upitaju Kuka da li će se kompanija odlučiti na deobu deonica kako bi ih učinila pristupačnijim za kupovinu. Kuk je izjavio da su mali izgledi da se to dogodi zato što je rukovodstvo kompanije proučavalo iskustva drugih kompanija i došlo do zaključka da deoba deonica dugoročno gledano nije imala nikakav efekat. Apple je poslednji put podelio svoje deonice pre sedam godina, a njihova vrednost je otada porasla za 11 puta.

Iako je Apple najviše napredovao za vreme Džobsa, Kuk je uspeo da održi poslovanje kompanije uspešnim, tako da bez obzira na to da li će dividende biti isplaćivane ili ne, Appleovi deoničari nisu imali razloga da budu nezadovoljni poslovanjem kompanije.



Zanimljivo je da se, dok su deoničari ulazili u sedište Applea u Kupertinu, ispred zgrade pojavilo nekoliko protestanata koji su zahtevali da kompanija poboljša radne uslove radnika u tajvanskim i kineskim kompanijama koje sklapaju Appleove proizvode. Na nekim transparentima je pisalo “Zaustavite fabrike znoja” (Stop iSweatshop) ili “Želim etički telefon” (iWant an ethical phone). Međutim, o ovim pitanjima nije bilo reči na skupštini deoničara.

Što se drugih pitanja tiče, Upravni odbor Applea je prihvatio predlog za koji je bila velika većina deoničara, po kome članovi Upravnog odbora moraju da dobiju više od 80% glasova deoničara da bi bili ponovo izabrani u to telo.

Nakon glasanja, ispostavilo se da su svih osam članova Upravnog odbora dobili najmanje po 81% glasova, tako da su zadržali svoje mesto u odboru.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: