Pronađi članak:

2. 2. 2012.

Apple TV - Hobi koji donosi novac



Svakome je potreban neki hobi, čak i kompaniji Apple. Upravo tim terminom su rukovodioci Applea svojevremeno nazvali svoj uređaj Apple TV. Ispostavilo se, međutim, da taj hobi donosi novac.

U oktobru 2010. Apple je saopštio da je za samo nekoliko nedelja prodao 250.000 primeraka druge generacije uređaja Apple TV, a krajem te iste godine kompanija je saopštila da je prodala više od milion primeraka uređaja.

Sve do ove nedelje iz kompanije nije stizalo previše informacija o tome šta se dešava sa Apple TV-om. Tek početkom ove nedelje, na konferenciji sa finansijskim analitičarima na kojoj je izvršni direktor Applea Tim Kuk objavio rezultate poslovanja kompanije u prethodnom tromesečju, čulo se nešto više o Appleovom „hobiju“.




Odgovarajući na pitanje analitičara Džina Manstera, koji već duže vreme najavljuje da će Apple razviti svoj TV prijemnik, Kuk je zaobišao tu temu i umesto o Appleovom televizoru govorio o uređaju Apple TV.

„Uređaj Apple TV se prodaje zaista dobro. U prošloj fiskalnoj godini prodali smo nešto više od 2,8 miliona primeraka, a u prošlom tromesečju postavili smo novi rekord budući da smo prodali 1,4 miliona primeraka“, izjavio je Kuk. Za razumevanje ove izjave, treba znati da se fiskalna godina u Appleu završava u septembru, tako da je rekordno tromesečje o kome je Kuk govorio ustvari prvo tromesečje fiskalne 2012, koje je u Appleu trajalo od 1. oktobra do 31. decembra 2011. Takođe treba pomenuti da se Apple TV prodaje po ceni od 99 USD.

Iako ovi brojevi na prvi pogled deluju impresivno, treba reći da je Apple u tom istom tromesečju prodao 5 miliona računara Mac, 15 miliona plejera iPod, 15 miliona tabličnih računara iPad i 37 miliona telefona iPhone.

Prevedeno u dolare, Apple je od prodaje Apple TV-a ostvario oko 140 miliona USD, a od prodaje ostalih uređaja 2,5 milijarde USD (iPod), 6,6 milijardi USD (Macovi), 9 milijardi USD (iPad) i 24,4 milijarde USD (iPhone), redom.

To je verovatno i navelo Kuka da izjavi: „Ako posmatramo ukupan prihod kompanije – da, onda proizvodnja Apple TV-a još uvek predstavlja hobi“.

Ipak, izvršni direktor Applea je naglasio da će kompanija nastaviti da unapređuje Apple TV i analizirati kako korisnici na to reaguju i prihvataju uređaj, tako da se mogu očekivati nove verzije uređaja sa još naprednijim mogućnostima.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: