Pronađi članak:

17. 2. 2012.

"Ja, Stiv" - Stiv Džobs sopstvenim rečima


Stiv Džobs se smatra tvorcem iPhona, najpopularnijeg smartfona za koji je u vreme lansiranja ocenio da je pet godina ispred svega što drugi imaju.

O tome kako je nastao iPhone rekao je: "Sve je počelo s idejom o što manjem kompjuteru. Poželeo sam da se otarasim tastature i da kucam po ekranu osetljivom na dodir. Pitao sam momke mogu li da iznedre ekran osetljiv na dodir po kome ću moći da kucam prstima. Posle šest meseci predstavili su mi prototip. Pomislio sam: mogli bismo da napravimo telefon s ovim osobinama. Posle nekoliko godina dobili smo iPhone", piše u knjizi citata "Ja, Stiv".

Izjave suosnivača kompanije Apple, preminulog prošle godine, prikupljane iz različitih izvora, priredio je Džordž Bim, a na srpskom izdao "Alnari". Osim citata, dat je i hronološki pregled najznačajnijih događaja iz njegovog profesionalnog života.

"Nije stvar u novcu već u ljudima kojima raspolažete, načinu rukovođenja i razumevanju materije."

"Ne želim da budem najbogatiji leš na groblju… Želim da noću legnem u krevet sa svešću da smo toga dana nešto divno uradili. Do toga mi je stalo.” Ovo su samo neki od oko 200 citata Stiva Džobsa.

Iz knjige saznajemo da je za Džobsa kompjuter najčudesnija ikad smišljena alatka koju naziva "biciklom za naš um". Većina izdvojenih misli govori o njegovom shvatanju biznisa. Džobs veliča kompaniju koju je vodio, ističe njenu posebnost, veličinu i moć, proizvode koji su bolji i drugačiji od konkurencije, jer "pravi tehnologiju razumljivu običnim smrtnicima koji ne žele da čitaju uputstva".



Za suparnički Microsoft rekao je da nema ukusa i da pravi trećerazredne proizvode, dok je za svoje izume verovao da menjaju svet. Na tom uverenju počiva i njegov san da svaki čovek na svetu ima Apple kompjuter, piše "Politika".

Kao prednosti kompanije Apple navodio je brzinu u inoviranju i to što objedinjuje hardver, softver i marketing. Na pitanje zašto su im potrošači verni odgovarao je: "Zato što kupe naš proizvod i tri meseca kasnije zapnu na prepreci koju brzo savladaju. I tad pomisle: Svaka im čast, neko u Eplu je mislio na ovo".

Iako su Džobsovi izumi imali dobre rezultate na tržištu, priznao je da mu to nije polazna tačka u radu, već iskustvo koje će potrošač imati. Zato je tvrdio i da inovacije nisu povezane sa novcem, navodeći kao primer Microsoft koji je u vreme predstavljanja Macintosh računara trošio na razvojna istraživanja sto puta više od kompainije Apple: "Nije stvar u novcu već u ljudima kojima raspolažete, načinu rukovođenja i razumevanju materije".

Veliku pažnju posvećivao je dizajnu koji za njega nije bio samo spoljašnji izgled proizvoda: "Neki ljudi misle da se on tiče izgleda. Ali, naravno, ako zakopate dublje, videćete da je suština u načinu na koji nešto funkcioniše".

Razmišljao je unapred i bio vizionar u poslu: "Izmislimo sutrašnjicu umesto da se brinemo zbog jučerašnjice".

Bob Dilan je jedan od onih na koje se Džobs ugledao i čije je pesme u mladosti naučio napamet. Od grupe Beatles je preuzeo model poslovanja u kojem se do velikih dela stiže timski. Govorio je da njegov posao nije da bude pristojan prema ljudima već da ih učini boljim.



Bez obzira na svu posvećenost kompjuterima, kazao je i da bi svu svoju tehnologiju trampio za jedno popodne sa Sokratom.

Džobs je bio zahvalan supruzi Lorin što trpi njegovu celodnevnu posvećenost poslu. Kada su se upoznali, bio je na parkingu, s ključevima u bravi: "Pomislio sam: Ako bi ovo bila moja poslednja noć na Zemlji, da li bih je radije proveo na poslovnom sastanku ili s ovom ženom? Pretrčao sam preko parkirališta da bih je pitao da li hoće da izađe na večeru sa mnom. Pristala je. Prošetali smo do centra. Od onda smo nerazdvojni".

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: