Pronađi članak:

17. 2. 2012.

Trećina prodatih telefona su smartfoni



Tržište smartfona u poslednja tri meseca 2011. godine poraslo je za 47,3 posto u odnosu na poslednji kvartal 2010. godine, što dovodi do krajnje sume od prodatih 149 miliona uređaja, izveštava analitička kompanija Gartner.

Tokom cele godine prodato je 471 miliona smartfona, odnosno 31 posto svih mobilnih telefona prodatih u 2011. godini bili su pametni telefoni.

Rast koji je zabeleženu odnosu na 2010. godinu iznosi 58 posto.

Apple je u poslednjem kvartalu prethodne godine postao najveći proizvođač smartfona, sa 23,8 posto tržišnog udela i preuzeo mesto kompanije LG kao treći najveći svetski proizvođač mobilnih telefona uopšte.




Za takav rast najzaslužniji su korisnici iz zapadne Evrope i Severne Amerike, rekla je Roberta Koza, analitičar kompanije Gartner.

Poslednji kvartal bio je odličan i za Samsung, koji je, prema navodima Gartnera, baš kao i Apple “cementirao svoju poziciju na na vrhu”, a LG, SE, Motorola i RIM su imali loše rezultate.

Nokia je u poslednjem kvartalu zabeležila pad, iz Gartnera kažu da su ekonomske okolnosti u Evropi i slabljenje brenda stavile finksu kompaniju pred izazove koje je bilo teško premostiti.

Što se 2012. godine tiče, iz Gartnera očekuju da celokupno tržište mobilnih telefona poraste za 7, a smartfona za oko 39 procenata.

Posle Applea, najbrži rast zabeležile su kompanije ZTE i Huawei.

Kompletan izveštaj možete videti ovde.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: