Pronađi članak:

28. 3. 2012.

Tim Kuk u Kini na misiji rešavanja problema



Izvršni direktor Applea Tim Kuk otputovao je u Kinu na pregovore sa kineskim zvaničnicima ne bi li razrešio nagomilane probleme na najunosnijem tržištu ove kompanije, od prava na ime iPad do tretmana lokalne radne snage.

Kuk je prvi put u poseti Kini od kad je u avgustu preuzeo vodeće mesto u firmi nakon smrti Stiva Džobsa, ali detalji njegovog puta se čuvaju u tajnosti. Zna se da je u ponedeljak (26.3) razgovarao sa gradonačelnikom Pekinga i da je posetio jednu od Appleove dve radnje u gradu.

„Tim će se u Kini sresti sa državnim zvaničnicima", kazala je Kerolin Vu, predstavnica Applea u Kini ali nije želala da otkrije detaljan plan Kukovih sastanaka; samo je dodala da će se on sastati sa još nekoliko članova vlade.

Kina je najveće tržište mobilnih telefona na svetu i drugo najveće za Apple, ali ova kompanija polako gubi primat od Samsung Electronicsa na području smartfona i tek treba da plasira najnoviju verziju iPada u lokalne prodavnice.



U poslednjem kvartalu 2011. Apple je imao tri četvrtine udela na tržištu personalnih računara, a iPhone je zauzeo peto mesto u sektoru smartfona.

Apple ima ugovor sa China Telecomom i Unicomom o prodaji iPhonea u zemlji, ali analitičari smatraju da je partnerstvo sa najvećim operaterom, China Mobile, ključno za bolju prodaju iPhonea. Ono je u zastoju jer još nisu rešeni problemi vezani za kompatibilnost.

Kuk je rekao da je Apple samo zagrebao po površini u Kini jer u celoj zemlji ima pet prodavnica, iako se proizvodi prodaju u još 100 drugih radnji.



Apple takođe vodi pravnu bitku sa kineskom firmom oko lokalnih prava na ime iPad. Dugotrajni spor sa IT kompanijom Proview - koja tvrdi da je registrovala iPad kao svoj zaštitni znak - i dalje se provlači po sudovima i preti da ugrozi prodaju ovog tableta.

Zvaničnici Proviewa su odbili da komentarišu da li će se sastati sa Kukom ovih dana.

„Spremni smo da se parničimo narednih 5, 10 godina, čak i duže”, kazao je predstavnik Hejun Vanguard Group, konsultantske kompanije koja zastupa Proview. „Videćemo dokle najveća kompanija na svetu može da izrabljuje zakon i prava na intelektualnu svojinu u Kini”.

Apple još nije plasirao svoj novi iPad u Kini, tako da su najnestrpljivji Kinezi krijumčarili novi gedžet iz Hong Konga, Australije i SAD.

Kuk će preispitati i uslove rada u tajvanskoj kompaniji Foxconn Technology Group koja sklapa delove za iPhone i iPad, a koja je optužena da u Kini zapošljava radnike pod nehumanim uslovima.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: