Pronađi članak:

25. 4. 2012.

Apple gradi novi “zeleni” centar za obradu podataka



Kompanija Apple saopštila je da je u gradiću Prinevil, u Oregonu, počela da gradi novi centar za obradu podataka, koji će još više poštovati propise za zaštitu životne sredine od centra u Mejdenu, u Severnoj Karolini, čija gradnja je uveliko u toku.

Kada centar za obradu podataka u Mejdenu bude kompletiran (Apple je u njegovu gradnju uložio milijardu dolara), imaće postrojenje za proizvodnju biogasa i džinovsku mrežu solarnih ćelija, koji će zajednički obezbeđivati 12 megavati struje, odnosno zadovoljavati 60% potreba centra. Planovi za centar u Prinevilu su još ambiciozniji, budući da je predviđeno da u potpunosti koristi obnovljive izvore energije.



Centar u Prinevilu će se prostirati na površini od oko 60 hektara, a Apple je počeo da ga gradi formiranjem modularnog centra za obradu podataka, koji se lako može izgraditi, proširiti ili ukloniti. Taj centar bi trebalo da počne da radi u avgustu ove godine.

Iako Appleovi predstavnici tvrde da njhovi centri za obradu podataka postaju sve “zeleniji”, organizacije za zaštitu životne sredine se ne slažu s njima u potpunosti. Primera radi, predstavnici Greenpeacea izjavili su da centar u Mejdenu još uvek u značajnoj meri koristi struju iz termoelektrana.

Kako će borci za zaštitu životne sredine oceniti novi centar u Prinevilu tek ostaje da se vidi, ali je Apple već saopštio da je sa kompanijom Central Electric potpisao ugovor o snabdevanju centra električnom energijom. Kompanija Central Electric veliki deo električne energije proizvodi u svojim hidro i vetrocentralama.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: