Pronađi članak:

8. 5. 2012.

Stiv Džobs hteo da bude Vili Vonka



Nedavno objavljena nova biografija pokojnog osnivača Applea, od autora Kena Sagala, pod nazivom "Suludo jednostavno: Opsesija koja je upravljala Appleovim uspehom” (Insanely Simple: The Obsession That Drives Apple's Success) otkriva jednu od Džobsovih otkačenijih ideja: želeo je da milionitu kupovinu originalnog iMaca proslavi u stilu Vilija Vonke.

„Baš kao što je Vonka uradio u filmu 'Čarli i fabrika čokolade', Stiv je hteo da da stavi zlatni sertifikat koji predstavlja milionitog kupca u kutiju jednog iMaca i obavesti javnost o tome”, piše Sagal u knjizi. „Ko god da je otvorio srećnu kutiju sa iMacom, dobio bi refundaciju troškova kupovine i nagradno putovanje u Kupertino gde bi (verovatno u pratnji cele porodice) bio poveden na obilazak Apple kompleksa”.

Izgleda da je Džobs bio vrlo ozbijan oko sprovođenja ideje. Osnovao je internu kreativnu grupu koja je trebalo da dizajnira prototip zlatne karte i čak je planirao da pobednika upozna u ekstravagantnom izdanju kao Vili Vonka.



Nažalost, izgleda da su mu na put stali kalifornijski zakoni. Naime, država zahteva da učešće u nagradnim igrama bude omogućeno svima bez kupovine određenog proizvoda, što znači da Džobs nije mogao da ograniči potencijalne pobednike samo na iMac kupce, čak ni na kupce Apple proizvoda.

Ken Sagal, stručnjak za marketing koji je radio sa Džobsom 12 godina, misli da je ideja o Viliju Vonki bila jedna od „najluckastijih” koju je njegov bivši šef imao.

„Činjenica da je hteo da se maskira uopšte nije ličila na njega”, kazao je Sagal za Business Insider.

Ako želite da pratite došavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: