Pronađi članak:

4. 6. 2012.

Apple-ov predlog za nano SIM karticu prihvaćen kao standard



Apple je dobio bitku vođenu povodom standarda za manju SIM karticu čija će upotreba napraviti više mesta za druge komponente u budućim mobilnim telefonima.

Tehnički komitet za pametne kartice Evropskog instituta za telekomunikacione standarde (European Telecommunication Standards Institute, ETSI) usvojio je u petak standard za tzv. nano SIM kartice – identifikacione module pretplatnika (subscriber identification module, SIM). Eplova specifikacija je pobedila predlog koji su zajednički podneli Nokija, RIM i Motorola mobiliti.


Novi standard koji se zvanično zove „četvrti oblik“ (fourth form factor, 4FF) i čije su dimenzije 12,3 x 8,8 x 0,67 milimetara, biće 40% manji od sadašnjeg najmanjeg dizajna SIM kartice (mikro SIM, odnosno 3FF). U objavljenom saopštenju je navedeno da se može pakovati i distribuirati na način koji je kompatibilan s postojećim SIM karticama i da će nuditi istu funkcionalnost kao i postojeće kartice.

ETSI nije objavio nikakve detalje o glasanju ili pobedničkoj specifikaciji, već samo to da je odluka doneta. Predlagača pobedničke specifikacije identifikovao je proizvođač kartica Giseke i Devrient (Giesecke & Devrient), koji ima predstavnika u pomenutom komitetu.



Na prethodnom sastanku održanom krajem marta, članovi instituta nisu mogli da se slože oko standarda, ali su to uspeli na sastanku održanom u Osaki u petak. Razlog prethodnog neuspeha bilo je neslaganje s Eplovim predlogom koje su iskazali Nokija i RIM.


Nokija je, naime, optužila Epl da zloupotrebljava standardizacioni proces i najavila da neće dati licencu za patente koji se odnose na Eplov predlog ukoliko on pobedi. Međutim, sada je povukla tu pretnju, ali nije zadovoljna ishodom, jer smatra da je izabrani predlog tehnički inferioran i nepogodan za niz primena. Nokija zato veruje da će postojeći standard 3FF nastaviti da bude prihvatljivija opcija mnogih proizvođača.

Kad nano SIM kartice počnu da se proizvode, njihove manje dimenzije će osloboditi više prostora unutar telefona za dodatnu memoriju i veće baterije i omogućiti proizvođačima da naprave još tanje uređaje, smatra kompanija Giseke i Devrient. (M.V.)

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: