Pronađi članak:

10. 6. 2012.

Apple priprema uređaje koje je Džobs odlučno odbacivao


Nove glasine o iPhone ekranu govore da će isti imati odnos stranica 16:9, te da će doći u verziji dijagonale od 4 ili 4,1 inča. Međutim, svi se još uvek sećaju pokojnog šefa kompanije Apple, Stiva Džobsa, koji oštro kritikuje konkurente zbog pravljenja telefona sa velikim ekranima.

Čuvena je njegova opservacija da se zapravo radi o Hummer telefonima (asocijacija na ogromno terensko vozilo popularno u SAD), koji se "ne mogu obuhvatiti rukom." Gotovo Gejtskovski gaf je tom prilikom izrečen: "Velike telefone niko neće kupovati." Međutim, stvarnost je demantovala ovakve stavove, kao i tržište, pa će Apple ovog puta najverovatnije ići na telefon sa ekranom veće dijagonale kako bi na adekvatan način parirao konkurentima.

Prema izveštajima koje prenose Reuters i The Wall Street Journal, Apple već angažuje proizvođače za nove, veće ekrane, ali nije dovoljno precizirano koje veličine. Ipak, svi se slažu da će dijagonala ekrana iznositi 4-4,1 inča, kao i da će se promeniti odnos stranica. Očekuje se da će novi iPhone imati odnos stranica ekrana od 16:9, naspram dosadašnjih 3:2. Navodno, postoje i informacije od raznih insajdera koji testiraju različite prototipe za Apple. To, međutim, nije sve, budući da još jedan uređaj koga Stiv Džobs svojevremeno nije želeo u portfoliju kompanije izlazi na svetlo dana...



Reč je, naime, o 7-inčnom tabletu, ili "Mini iPadu", kako ga mnogi već sada zovu. Nove informacije o njemu dolaze putem tajvanskih novina Liberty Times, koje potvrđuju da će Mini iPad doći na tržište u drugoj polovini godine, i da će pokrivati segment 7-inčnih tableta. Ne precizira se da li će veličina ekrana biti 7 inča ili neka podvarijacija (govorkalo se puno o 7,5-inčnom tabletu Apple-a). Nakon velikog uspeha Amazona sa Kindle Fire, ali i nekih drugih 7-inčnih tableta, Apple će po svemu sudeći pokušati da pokrije i ovaj tržišni segment. Ponovo kontra onoga što je Džobs svojevremeno izjavljivao. Podsetimo, nekadašnji CEO kompanije Apple je bio veliki protivnik 7-inčnih tableta, jer ih je smatrao suviše velikim da bi se koristili kao telefoni, a suviše malim da bi bili konkurenti iPad tabletima i drugim tabletima od 10 inča. Čuvena je i njegova izjava o tome da je visoka rezolucija besmislena na ovakvim uređajima, te da bi ljudski prsti morali biti četiri puta tanji da bi korišćenje 7č-inčnog tableta imalo smisla poput korišćenja 10-inčnog. Međutim, kompanija očito vidi veliki tržišni potencijal u ovom segmentu.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: