Pronađi članak:

19. 6. 2012.

Priključak Thunderbolt konačno stigao na PC računare


Thunderbolt priključak koji podržava istoimenu superbrzu tehnologiju povezivanja, a do sada se nalazio samo na Appleovim računarima, konačno je stigao i na PC računare. Kompanije Acer i Lenovo su predstavile svoje modele računara sa priključkom Thunderbolt, a kompanija Asus najavila da će to uskoro učiniti.

Kompanija Acer je predstavila ultraprenosivi računar Aspire S5, a Lenovo prenosivi računar ThinkPad Edge S430, dok je kompanija Asus najavila da će u neke modele svojih prenosivih računara uskoro ugraditi priključak Thunderbolt.



Tehnologiju Thunderbolt je razvio Intel i prvi put je predstavio 2009. godine pod imenom Svetlosni vrh (Light Peak). Ta tehnologija se nadmeće sa drugim konektorskim tehnologijama kao što su USB, Firewire i HDMI, koje povezuju računare sa periferijskim uređajima – spoljnim diskovima, audio uređajima i ekranima. Thunderbolt je znatno brži od svojih konkurenata budući da obezbeđuje brzinu povezivanja do 10 gigabita u sekundi (teoretski) dok, primera radi, USB 3.0 obezbeđuje brzinu od 5 Gb/s, Firewire 800 ima maksimum od 800 Mb/s, a USB 2.0 svega 480 Mb/s.

Druga dobra opcija tehnologije Thunderbolt je to što omogućava istovremeno povezivanje do pet periferijskih uređaja, iako je broj uređaja koji podržavaju Thunderbolt zasada skroman. Krajem aprila, Intel je saopštio da je do sada razvijen svega 21 uređaj koji podržava Thunderbolt, ali je istovremeno najavio da će do kraja godine biti oko 100 tih uređaja.



Iako će primena Thunderbolt priključka u PC računarima mogla dovesti do šireg prihvatanja ove tehnologije, pojedini proizvođači se još uvek dvoume po tom pitanju. Primera radi, kompanije Hewlett-Packard i Dell su saopštile da će sačekati šire usvajanje tehnologije Thunderbolt, kao i da će ostati pri tehnologiji USB 3.0 zbog velikog izbora periferijskih uređaja koji je podržavaju. Sa druge strane, Intel tvrdi da USB 3.0 i Thunderbolt mogu da koegzistiraju, što je potvrdila i kompanija Apple predstavljajući svoje najnovije prenosive računare iz serije MacBook Air i MacBook Pro koji imaju oba priključka.

Takođe, problem koji otežava širu primenu tehnologije Thunderbolt je cena, jer su kablovi za povezivanje sa periferijskim uređajima prilično skupi. Ipak, ljubiteljima brzog prenosa podataka će se svideti najava iz Intela da će brzina Thunderbolta biti još veća, prelaskom sa bakarnih kablova na optičke i uvođenjem standarda PCI-Express 3.0. Naslednik Thunderbolta bi trebalo da omogući brzinu do 50 Gb/s, najavljuju iz Intela.

Acer je svoj ultraprenosivi računar Aspire S5 najavio u januaru ove godine na sajmu CES. Radi se o tankom i laganom računaru, koji je “debeo” svega 15 milimetara na najdebljem delu, a zasnovan je na Intelovom procesoru Core i7 Ivy Bridge i SSD disku kapaciteta 256 GB. Računar ima ono što Acer naziva “magični priključak za ulaz/izlaz”, ispod čijeg poklopca se kriju Thunderbolt, USB 3.0 i HDMI priključci. Pomoću Thunderbolt priključka i kabla računar se može povezati sa DisplayPort priključkom i monitorom sposobnim da prikaže sliku visoke rezolucije. Osim toga Aspire S5 podržava i rad sa više monitora, navode iz Acera.



Aspire S5 ima ekran dijagonale 33,8 cm (13,3 inča), a baterija računara omogućava radnu autonomiju od 6,5 časova. Cena računara iznosi 1400 dolara.




Što se tiče računara kompanije Lenovo, radi se o modelu ThinkPad Edge S430 sa ekranom dijagonale 35,6 cm (14 inča), Intelovim procesorom Core i5 Ivy Bridge, 4 GB RAM memorije, Nvidijinom grafičkom karticom GT630M, dva USB 3.0 priključka i Thunderbolt priključkom. Cena računara iznosi 1015 dolara.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

preuzeto sa

1 коментар:

  1. Анониман19. јун 2012. 13:39

    za te pare odes lepo i kupis mac book pro i zavrsis pricu + sigurno ce raditi bolje od pc-ja..

    ОдговориИзбриши

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: