Pronađi članak:

2. 7. 2012.

Apple osvežava iTunes


Apple će apdejtovati iTunes sa integracijom iCloud i Music Sharing servisa. Očekuje se da promene budu najavljene kasnije tokom godine. Aplikacija će doživeti značajnija osveženja, od čega mnogi smatraju da je najbitnija integracija sa iCloud servisom.

Još od januara 2001. godine, iTunes je strahovito bitna karika u Apple lancu proizvoda. Koristi se za reprodukciju multimedijalnih sadržaja, ali i za preuzimanje i organizovanje digitalnih video sadržaja, muzike, aplikacija, softvera, i tako dalje, i to kako na desktop i laptop kompjuterima, tako i za mobilne Apple uređaje kao što su iPhone, iPad ili iPod touch. Trenutno, postoji 28 miliona pesama i 45 hiljada filmova u bazi iTunes store-a, online prodavnice digitalnih sadržaja. U kompaniji kažu da su dve najbitnije promene bile unošenje novih načina za deljenje i otkrivanje sadržaja, gde do izražaja dolazi pomenuta iCloud integracija.



Danas su društvene mreže ključna karakteristika u mnogim online srvisima, a naročito Facebook. Sada Apple želi da olakša korisnicima deljenje pesama, pa tako anonimni izvori iz kompanije kažu da će Apple pregovarati sa muzičkim kućama o opciji da korisnici pošalju prijateljima pesmu putem društvenih mreža potpuno besplatno. Pored toga, Apple želi da društvene mreže Facebook i Twitter igraju važnu ulogu u samom apdejtu, te da omoguće korisnicima da međusobno dele muziku koju slušaju na njihovim servisima.

Kada je iCloud integracija u pitanju, reč je o servisu koji je pokrenut pre oko godinu dana, i koji omogućava korisnicima da smeštaju sadržaje na udaljene servere, kako bi naknadno mogli da ih dele na različitim Apple uređajima. Sada će Apple omogućiti korisnicima da daleko efikasnije organizuju svoje podatke, odnosno muzičke i video fajlove, fotografije i aplikacije, smeštene na ovim serverima. Takođe, govori se o još nekim multimedijalnim novinama, kao i o proširenju iTunes-a na teritoriji Azije, sa digitalnim prodavnicama koje se otvaraju u Singapuru, Hong Kongu i na još devet lokacija.

Najzad, kada smo već kod cloud computinga, Apple bi trebao da izgradi novi data centar u Nevadi, u gradu Reno. Očekuje se da se tim putem otvori 500 novih radnih mesta za neposrednu gradnju, a nakon završetka iste, još 230 dikretnih i 90 indirektnih radnih mesta, dostupnih na teritoriji grada u američkoj državi Nevada. Apple očekuje da bi novi data centar mogao da podstakne rast posla koji izražen u novcu može iznositi i do jedne milijarde dolara u desetogodišnjem periodu.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.


Ivan Todorović (Benchmark)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: