Pronađi članak:

15. 7. 2012.

Facebook nam sprema novu aplikaciju za iOS


Kada po prvi put upalite App Store na vašem blistavom, novom iPhoneu, iPadu, iPod touchu, sigurno da je Facebook aplikacija definitivno među prvih pet koje će te instalirati.

Društvena mreža svih društvenih mreža sastavni je dio većine naših života (u manjem ili većem obimu) pa je zgodno na svom gadgetu imati pripadajuću aplikaciju kako bi proverili šta naši prijatelji rade. Sve bi bilo divno da taj app radi kako treba ali okrutna realnost je drugačija. Facebook aplikacija, kao što ste se i sami imali prilike uveriti, prepuna je raznih bug-ova a njena sporost prilikom učitavanja sadržaja učinila vas je očajnim barem jednom.



Update koji bi promenio ovaj status quo čeka se već dosta dugo. Mada ništa nije potvrđeno putem službenih kanala The New York Times je doznao da se velike novosti spremaju za ovaj mesec. Dvojica anonimnih softverskih inžinjera koji rade za Facebook priznali su kako se cela aplikacija programira nanovo, iz samih korena i da je osnovni zadatak poboljšanje brzine učitavanja. Naši bolje upućeni čitatelji možda znaju kako je trenutna aplikacija pisana u HTML5 programskom jeziku. Bila je to žrtva na koju se svjesno pristalo da bi se se većina programskih linija moglo iskoristiti za stvaranje Facebook aplikacija na drugim platformama.

Šta smo time dobili? Aplikaciju koja je ništa drugo nego zamaskirani browser. S obzirom na milionske brojke u kojima se iUređaji prodaju i u svetlu činjenice da velika većina ponosnih vlasnika ima instaliranu Facebook aplikaciju na njima, neko se je dosetio da bi bilo mudro udovoljiti tolikom broju korisnika. Šta se dešava sada? HTML5 izlazi iz igre a na pozornicu stupa Objective-C! Dovoljno je reći da je on jedno od Appleovih najdražih „oružja“ i da je osnova za iOS. Cela aplikacija napisana je nanovo u ovom programskom jeziku a Nick Bilton, autor izvornog članka, posvedočio je da je ona neuporedivo brža od one koju koristimo sada.

Sve promjene desile su se „ispod kože“ tako da će vizuelno nova aplikacija izgledati istovjetno trenutnoj. Brzina rada je, dakle, jedina promena a ona je jako, jako, dobrodošla.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: