Pronađi članak:

9. 7. 2012.

Fotografisanje najčešća aktivnost na smartfonu


Pravljenje fotografija smartfonom zastupljenije od poziva i SMS-a, pokazalo je istraživanje koje je sproveo britanski O2.

Tomi Ahonen, nekadašnji zaposleni kompanije Nokia, a sada nezavisni konsultant i tvorac teorije o mobilnom kao sedmom masovnom mediju, objavio je tekst o istraživanju korisničkih navika vlasnika smartfona.

Istraživanje je sproveo O2, jedan od najvećih operatera u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ispitanici su bili korisnici smartfona.
  1. Fotografisanje - 74%
  2. Pozivi - 71%
  3. SMS - 69%
  4. Surfovanje internetom - 69%
  5. Budilnik- 64%
  6. Mejl - 52%
  7. Sat - 50%
  8. Adresar - 50%
  9. Društvene mreže - 49%
  10. Dnevnik - 39%
  11. Igre - 38%
  12. TV i Film - 22%
  13. e-knjige - 13%
Što se njihovih navika pri korišćenju svojih uređaja tiče, istraživanje je pokazalo da 74 posto ispitanih fotografiše svojim smartfonom, a ovo je i prva aktivnost na listi.

Pozivanje je zastupljeno sa 3 procenta manje, a SMS sa 69 posto.

Isto toliko je zastupljeno i surfovanje internetom, a kao budilnik svoj smartfon koristi 64 posto ispitanih.

Umesto ručnog sata i kao adresar, smartfon koristi 50 posto njih, a najmanje zastupljena na listi aktivnosti je čitanje knjiga, sa 13 posto.



Upoređujući sa podacima comScorea od prošle godine, SMS je aktivnost koja je doživela veliki pad, sa 90 na 69 posto. Razlog tome, piše Ahonen, treba videti u sve većoj popularnosti servisa kao što su Whatsapp, iMessage, BBM, Skype i Facebook.

Korisnici se ne dopisuju manje, samo koriste efikasnije načine za to, piše on.

Što se vremena provedenog u korišćenju određene vrste aplikacija tiče, među smartfon korisnicima najzastupljeniji su različiti zabavni servisi (igre, muzika, film) i to sa 33 posto, komunikacija (pozivi, SMS, mejl) sa 28 posto, surfovanje 21 posto, a na društvenim mrežama se provede 15 posto vremena.
  1. Surfovanje 25 minuta dnevno
  2. Društvene mreže 18 minuta dnevno
  3. Muzika 16 minuta dnevno
  4. Igre 14 minuta dnevno
  5. Pozivi 12 minuta dnevno
  6. mejl 11 minuta dnevno
  7. SMS 10 minuta dnevno
  8. TV i Film 9 minuta dnevno
  9. Fotografisanje 3 minuta dnevno
Iako je fotografisanje najzastupljenija aktivnost, što se vremena koje korisnici provedu fotografišući tiče, ova aktivnost se nalazi tek na petom mestu, sa 3 posto.

Pošto svedočimo jakom trendu prelaska sa običnih na pametne mobilne telefone ovi podaci mogu biti dobar pokazatelj koje karakteristike će biti ključne na telefonima, smatra Ahonen.

Oni će usput dovesti, odnosno već dovode, do manjeg korišćenja drugih uređaja, a fotoaparat je jedan od njih. Istraživanje je pokazalo da 39 posto ispitanih je potpuno sa aparata prešlo na smartfon.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: